Jajka faszerowane wielkanocne i nie tylko. Uwielbiam jajka w każdej postaci a takie nadziewane jajka mogłabym jeść codziennie. Jajka faszerowane, a właściwie faszerowane skorupki z jajek zawierają jajka ugotowane na twardo oraz smażone pieczarki, cebulę i pietruszkę, posiekane do mikroskopijnej wielkości… no prawie!
Jajka faszerowane to wspaniała przekąska bufetowa.
Przepis na jajka faszerowane
Składniki:
10 jajek faszerowanych, polówek
- 5 jajek
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanej natki
- 50 g masła, miękkiego
- tarta bułka
- sol i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pól i ostrożnie wyjmij jajko ze skorupki. Posiekaj drobno.
- Oczyść pieczarki i pokrój bardzo drobno. Tak samo postąp z cebulą i pietruszką.
- Smaż warzywa na łyżce oleju, aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Ostudź lekko i wymieszaj z jajkami i masłem. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem napełnij skorupki, obtocz w bułce i ułóż na gorącej patelni nadzieniem do dołu. Zrumień.
- Podawaj jajka faszerowane na ciepło lub letnie.
3 komentarze
fajnie wyglądają; muszę byc pyszne. Przepis sobie zanotuję
swietny przepis. ja w ostatnia wilkanoc jak robilem to dodalem szynke kani. wyszlo swietne
Też lubię z szynką! Pozdrawiam!