577
Wśród wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć babki wielkanocnej. U mnie zawsze jest, duża drożdżowa babka wielkanocna z rodzynkami, pokryta lukrem, słodka i kusząca. Ciasto drożdżowe to moja pasja. Bardzo lubię wypiekać z drożdżami, no i ten zapach…
Drożdżowa babka
Składniki:
na foremkę z kominkiem o pojemnosci 1,7 l
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml cukru
- 900 ml maki pszennej
- 300 ml mleka
- 130 g masła, stopionego
- 6 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 150 g rodzynek
Lukier
- 300 ml cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
- Podgrzej mleko do temperatury 37ºC. Pokrusz drożdże i dodaj do mleka z łyżką cukru i 200 ml maki. Zrób zaczyn i pozostaw w cieple na 20 minut.
- Gotowy zaczyn wymieszaj po kolei z reszta maki, sol, jajkiem, żółtkami, roztopionym masłem, skorką z cytryny i sokiem oraz rodzynki
- Wyrób gładkie ciasto, które będzie dosyć klejące i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną napełnij ciastem, wygładź i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Piecz babę drożdżową na 170ºC (termoobieg) przez 30 minut. po upieczeniu pozostaw w foremce przez 10 minut, po czym wyjmij na kratkę druciana do całkowitego ostudzenia.
- Utrzyj lukier z podanych składników i pokryj nim babkę.
3 komentarze
ale sliczna i puchata ;))) Radosnych ŚwiąT
Dziekuje Iza , Wzajemnie!
Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta..Twoja babka wyglada pysznie..dziekuje za udzial w akcji..