Uważam, że pieczenie bułeczek to przyjemne i łatwe zajęcie. Czasami jednak może się zdarzyć, że słodkie bułeczki zamiast puszystej struktury przypominają raczej chleb w konsystencji. Aby zapobiec kulinarnym rozczarowaniom mam kilka wypróbowanych przepisów na słodkie bułeczki, które można lekko zmodyfikować za pomocą nadzienia czy przyprawy. Moje bułeczki są zawsze puszyste i zachowują świeżość nawet do następnego dnia.
Niedawno upiekłam naprawdę dobre bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką. Lubię piec nadziewane bułeczki i kiedy to robię to naprawdę nie żałuję nadzienia. Im więcej tym lepiej.
Te bułeczki smakują naprawdę migdałami i gruszkami.
Przepis na bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką
Składniki:
na 20 bułeczek
- 2 dl mleka
- 1 dl jogurtu
- 80 g masła
- 25g świeżych drożdży
- 1 dl cukru
- około 7-8 dl mąki
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2 gruszki
- 1 jajko do posmarowania
Nadzienie
- 150 g masy marcepanowej
- 3 łyżki masła, miękkiego
- 2 białka
- płatki migdałowe do przybrania
Wykonanie:
- Roztopić masło w rondlu. Dodać mleko i cukier.
- Drożdże rozdrobnić i zalać cieplym mlekiem. Nastepnie dodać stopniowo make i wyrabiać elastyczne ciasto. Dodać żółtko i jogurt oraz sól.
- Ciasto powinno być miękkie i błyszczące. Zostawić ciasto do wyrosniecia na 30 minut.
- Utrzeć masło z masą marcepanową i białkami na puszystą mase.
- Rozwałkować ciasto w prostokąt i podzielić na 20 małych prostokątów.
- Na środku ułożyć łyżke nadzienia i kawałek gruszki.
- Złożyć rogi do środka jak w kopercie i lekko docisnąć.
- Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać migdałowymi płatkami. Zostawić do wyrosniecia na 20 minut.
- Piec bułeczki na 225 ° C (termoobieg), około 10-12 minut.
7 komentarzy
pieczenie bułeczek to przede wszystkim pięknie pachnące zajęcie.. :))
Nigdy nie spotkałam jeszcze masy marcepanowej..
A co do bułeczek też mam świetny przepis:)
Jutro go dodam, więc serdecznie zapraszam na takie małe cudeńka:)
A co do twoich bułeczek perfekcyjne:)
Bułeczki jedne z najlepszych jakie jadłam
Witaj! Z przyjemnością informuję, że zdobyłaś pierwszą nagrodę w konkursie powiązanym z akcją GRUSZKOWO :))) Proszę o kontakt w celu ustalenia adresu wysyłki upominku :)
O dziekuje bardzo!
A takie pytanie… jogurtem z przepisu to mam sobie popić te bułeczki czy gdzieś się go jednak dodaje?
I szczyptę soli? Rozumiem że do ubijania białka?
Dodać do ciasta wraz z solą. Uważam, że wszystkie wypieki smakują lepiej jeśli się doda odrobinę soli do ciasta.
Pozdrawiam