613
Zawsze piekę drożdżówki z pszennej maki, więc kiedy natrafiłam na ten przepis czyli dietetyczne drożdżówki z żytniej mąki, musiałam od razu go wypróbować. Mnie drożdżówki smakowały. Są to świetne drożdżówki na śniadanie, lekko słodkie, aczkolwiek ja je trochę polukrowałam, przewidując (słusznie zresztą), ze moja młodzież będzie marudzić.
Obawiałam się trochę, ze ciasto drożdżowe będzie za ciężkie, ale nie! Drożdżówki wyszły mi puszyste tak samo jak pszenne.
Przepis na dietetyczne drożdżówki
Składniki:
20 drożdżówek
Ciasto drożdżowe
- 75 g płatków owsianych
- 400 ml mjölk
- 30 g masła, stopione
- 25 g drożdży, świeżych
- 1 jajko
- 180 g mąki żytniej
- 400 mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka waniliowego cukru
- 60 g rodzynek, zielonych
Nadzienie
- 4 jabłka + 2 łyżki cukru
- 3 łyżki posiekanych orzechów
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku, dodaj po kolei wszystkie pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu i pod przykryciem.
- Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Upraż jabłka w garnku z dodatkiem cukrem. Jabłka mają być miękkie ale nie ugotowane na mus.
- Podziel ciasto drożdżowe na 20 bułeczek o wadze około 70 gram. Uloz na blaszy pokrytej pergaminem. Podziel nadzienie i posyp drożdżówki orzechami.
- Piecz drozdzowki w piekarniku na 225ºC (termoobieg) przez 10-12 minut.
5 komentarzy
Jeżeli drożdżówki moją być dietetyczne, to ja w to wchodzę!
ja drożdżówki uwielbiam pod każdą postacią
ja również :) po prostu rewelacja!
zwykłe kupne drożdżówki mają mniej cukru, tłuszczu i klaorii. bez sensu
Nie rozumiem Twojego sarkazmu. Nie ważne ile kalori ma drożdżówka. Ważne co ona zawiera. W przypadku moich drożdżówek są to pożywne drożdżówki zawierające cukry = węglowodany, które gwarantują dłuższe uczucie sytości. Poza tym są smaczne, bez spulchniaczy z owocami, orzechami, owsianymi płatkami…Jak piszesz zwykłe kupne drożdżówki po prostu się nie dadzą porównać z moimi drożdżówkami!
Polecam poczytać o różnicy między sycącymi, a szybko trawionymi węglowodanami!