Zapraszam na słodki eksperyment migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną. Migdałowe ślimaczki to moje ulubione bułeczki z kardamonem nadziewane masą migdałową zwaną też masą marcepanową. Oczywiście już same migdałowe ślimaczki wywołuję u mnie najwyższy stopień zadowolenia ale jak nadziałam je bitą śmietaną to po prostu byłam w ekstazie. Pomysł na tego typu słodkie bułeczki wziął się z przepisu na szwedzkie bułeczki semla. Oczywiście migdałowe ślimaczki to nie pierwsze słodkie bułeczki nadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia.
Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam brązowy cukier. Migdałowe ślimaczki można zamrozić. Jeśli potrzebujecie bardziej wykwinty deser wystarczy ubić śmietankę, odkroić wierzch bułeczki, wycisnąć śmietankowe rozetki, przykryć odkrojonym wierzchem i posypać cukrem pudrem. No to jak podoba Wam się przepis na migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną? Super!
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną
12 sztuk
Składniki:
100 g masła
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
150 g brązowego cukru
½ łyżeczki soli
2 żółtka
500 g pszennej mąki
Nadzienie
150 g marcepanu
2 łyżki śmietanki
2 łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
1 jajko do posmarowania
Dodatkowo
½ l śmietanki, 36%
cukier puder do posypania
Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże. Odważ mąkę, cukier i umieść w misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm.
Rozdrobnij marcepan i zmiksuj ze śmietanką na jednolitą masę. Rozprowadź marcepan po placku i posyp świeżo zgniecionym kardamonem. Zwiń pacek w rulon i pokrój na kawałki o grubości 3 cm. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 225ºC. Rozgrzewam piekarnik przez 20 minut i tyle czasu potrzeba aby bułki ponownie wyrosły. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 – 10 minut lub w zależności od piekarnika. Drożdżówki powinny mieć złoty kolor. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
Odetnij wierzch bułek. Ubij śmietankę na sztywno, napełnij rękaw cukierniczy zakończony tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij rozetki na spodzie bułeczki. Przykryj wierzchem i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
Urocze są, jakoś tak mi się kojarzą z beztroskim dzieciństwem :)
Pięknie wyglądają, w pierwszej chwili myślałam, że to ptysie
Tak właśnie chciałam aby wyglądały!