Czas leci, niedługo wybory, a tymczasem…

Oh, miałam pracowity dzień! Ale jest weekend i pora na coś słodkiego. Miałam ochotę na cynamonowe bułeczki z jabłkiem. Uwielbiam drożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki. Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu.

szwedzkie wypieki przepis drożdżówki

Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze!

bułeczki cynamonowe z jabłkiem

Cynamonowe bułeczki z jabłkiem

16 sztuk

Składniki:

500 ml mleka, ciepłego

40 g świeżych drożdży

650 g pszennej mąki

80 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

80 g masła, miękkiego

1 jajko

½ łyżeczki soli

Nadzienie jabłkowe

4 winne jabłka

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie cynamonowe

80 g masła, miękkiego

2 łyżki cynamonu

90 g cukru

cynamonowe bułeczki z jabłkiem przepis codojedzenia

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Do misy miksera wsyp mąkę, cynamon i sól. Dodaj rozczyn, jajko i zarób gładkie ciasto. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zarabiaj ciasto tak długo, aż wchłonie całe masło. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i smaż jabłka. Skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp cukrem. Smaż aż większość płynu odparuje.  Odstaw do ostudzenia. W miseczce wymieszaj masło z cynamonem i cukrem.

Nastaw piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj ciasto na placek o długości 50 cm i szerokości 30 cm. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem. Rozłóż równomiernie wystudzone jabłka i zwiń ciasto lekko w rulon. Pokrój na kawałki o grubości 2 – 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie będą dwie blaszki bułeczek. Posmaruj drożdżówki rozmąconym białkiem. Piecz wszystkie bułeczki na raz jeśli masz piekarnik z napowietrzaczem 15 minut lub po jednej blaszce.

Wyłóż na bułeczki na metalową kratkę do ostudzenia. Bułeczki można polukrować.

 

 

 

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *