Oh, miałam pracowity dzień! Ale jest weekend i pora na coś słodkiego. Miałam ochotę na cynamonowe bułeczki z jabłkiem. Uwielbiam drożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki. Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu.
Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Były dobre, ale domowe drożdżówki są najlepsze!
Cynamonowe bułeczki z jabłkiem
Cynamonki czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem to wyjątkowa, słodka przekąska do popołudniowej herbatki czy kawki. Ich delikatne i puszyste wnętrze, delikatnie nasączone aromatem cynamonu, połączone z chrupiącymi kawałkami jabłka, rozgrzewa zmysły i rozpieszcza podniebienie.
Przygotowanie tych bułeczek jest nie tylko proste, ale także zapewnia domową atmosferę i cudowny zapach w całym domu. Wystarczy połączyć miękkie ciasto drożdżowe z aromatycznym cynamonem i smażonymi kawałkami jabłka, a następnie formować małe bułeczki i piec w piekarniku, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skórki.
Cynamon – przyprawa, która rozgrzewa zmysły i dodaje uroku zimowym dniom!
Gotowe bułeczki są idealne zarówno na ciepło jak i na zimno, gdy stają się soczyste i jeszcze bardziej aromatyczne. Dodatek cynamonu nadaje im wyjątkowego smaku, który doskonale komponuje się z naturalną słodyczą jabłka, tworząc prawdziwie niezapomniany smak. Te cynamonowe bułeczki z jabłkiem są nie tylko pyszną przekąską, ale także doskonałym pomysłem na domowe wypieki, które ucieszą całą rodzinę.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
350 ml mleka, ciepłego
40 g świeżych drożdży
650 g pszennej mąki
80 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
80 g masła, miękkiego
1 jajko
½ łyżeczki soli
Nadzienie jabłkowe
4 winne jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie cynamonowe
80 g masła, miękkiego
2 łyżki cynamonu
90 g cukru
Przygotowanie:
- Rozpuścić drożdże w podgrzanym mleku. Do misy miksera wsypać mąkę, cynamon i sól. Dodać rozczyn, jajko, cukier i zarobić gładkie ciasto. Następnie dodać po kawałku miękkiego masła i zarabiać ciasto tak długo, aż wchłonie całe masło. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienia. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i smażyć jabłka. Skropić jabłka sokiem z cytryny i posypać cukrem. Smażyć, aż większość płynu odparuje. Ostudzić.
- W miseczce wymieszać masło z cynamonem i cukrem.
- Nastawić piekarnik na 200ºC. Rozwałkować ciasto na placek o długości 50 cm i szerokości 30 cm. Posmarować placek cynamonowym nadzieniem. Rozłożyć równomiernie wystudzone jabłka i lekko zwinąć ciasto w rulon.
- Pokroić rulon na kawałki o grubości 2 - 3 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie będą dwie blaszki bułeczek. Posmarować drożdżówki rozmąconym białkiem. Piec wszystkie bułeczki na raz jeśli piekarnik jest z napowietrzaczem przez 15 minut.
- Wyjąć bułeczki na metalową kratkę do ostudzenia. Bułeczki można polukrować.
Dodatkowe wskazówki
W przypadku braku termoobiegu ustawić temperaturę według mocy piekarnika.
15 komentarzy
Również lubię drożdżowe wypieki, a Twoje bułeczki wyglądają tak smakowicie, że zabrałabym się do ich pieczenia natychmiast. Niestety, z powodu braku niektórych składników, pieczenie muszę przesunąć w czasie:)
Polecam!
Ale pięknie wyglądają! Już czuję w powietrzu ten zapach cynamonu i jabłuszek! Pamiętam, jak za dzieciaka, moja mama robiła całe pieczone jabłka i na koniec posypywała cukrem z cynamonem – niezapomniany smak!
Wspaniałe są takie wspomnienia!
Ślinka poleciała, też uwielbiam drożdżowe wypieki, oczywiście domowe są najlepsze, zawsze mnie nachodzi ochota na nie jesienią, nie wiem czemu?..A jabłko z cynamonem brzmi cudownie! Pozdrawiam
Zuza
Dziękuję! A ja piekę drożdżowe przez cały rok!
Wyglądają mega smacznie :D
Dziękuję!
Pyszne danie :) Zjadłabym taką bułeczkę :)
Uwielbiam cynamon, kojarzy mi się z ciepłą świąteczną atmosferą :)
Za duzo mleka, przy takiej ilosci nie ma szans na zagniecenie ciasta jest za rzadkie
500 ml mleka i 650 g mąki… błoto przepis do modyfikacji
Faktycznie pomyliłam się. 350 ml mleka wystarczy w zupełności i na pewno było go tyle w tym przepisie, bo moje ciasto dobrze się formowało. Dziękuję za uwagę
W przepisie nie ma nic o cukrze w cieście. Tego co mi się wydaje powinnien być dodany do ciepłego mleka.
O gdzieś mi uciekło. Ja dodaję bezpośrednio do ciasta, nie rozpuszczam, ale można oczywiście rozpuścić przed dodaniem. Dziękuję za uwagę