Oh, miałam pracowity dzień! Ale jest weekend i pora na coś słodkiego. Miałam ochotę na cynamonowe bułeczki z jabłkiem. Uwielbiam drożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki. Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu.
Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze!
Cynamonowe bułeczki z jabłkiem
16 sztuk
Składniki:
350 ml mleka, ciepłego
40 g świeżych drożdży
650 g pszennej mąki
80 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
80 g masła, miękkiego
1 jajko
½ łyżeczki soli
Nadzienie jabłkowe
4 winne jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie cynamonowe
80 g masła, miękkiego
2 łyżki cynamonu
90 g cukru
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Do misy miksera wsyp mąkę, cynamon i sól. Dodaj rozczyn, jajko, cukier i zarób gładkie ciasto. Następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zarabiaj ciasto tak długo, aż wchłonie całe masło. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i smaż jabłka. Skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp cukrem. Smaż aż większość płynu odparuje. Odstaw do ostudzenia. W miseczce wymieszaj masło z cynamonem i cukrem.
Nastaw piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj ciasto na placek o długości 50 cm i szerokości 30 cm. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem. Rozłóż równomiernie wystudzone jabłka i zwiń ciasto lekko w rulon. Pokrój na kawałki o grubości 2 – 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie będą dwie blaszki bułeczek. Posmaruj drożdżówki rozmąconym białkiem. Piecz wszystkie bułeczki na raz jeśli masz piekarnik z napowietrzaczem 15 minut lub po jednej blaszce.
Wyłóż na bułeczki na metalową kratkę do ostudzenia. Bułeczki można polukrować.
15 komentarzy
Również lubię drożdżowe wypieki, a Twoje bułeczki wyglądają tak smakowicie, że zabrałabym się do ich pieczenia natychmiast. Niestety, z powodu braku niektórych składników, pieczenie muszę przesunąć w czasie:)
Polecam!
Ale pięknie wyglądają! Już czuję w powietrzu ten zapach cynamonu i jabłuszek! Pamiętam, jak za dzieciaka, moja mama robiła całe pieczone jabłka i na koniec posypywała cukrem z cynamonem – niezapomniany smak!
Wspaniałe są takie wspomnienia!
Ślinka poleciała, też uwielbiam drożdżowe wypieki, oczywiście domowe są najlepsze, zawsze mnie nachodzi ochota na nie jesienią, nie wiem czemu?..A jabłko z cynamonem brzmi cudownie! Pozdrawiam
Zuza
Dziękuję! A ja piekę drożdżowe przez cały rok!
Wyglądają mega smacznie :D
Dziękuję!
Pyszne danie :) Zjadłabym taką bułeczkę :)
Uwielbiam cynamon, kojarzy mi się z ciepłą świąteczną atmosferą :)
Za duzo mleka, przy takiej ilosci nie ma szans na zagniecenie ciasta jest za rzadkie
500 ml mleka i 650 g mąki… błoto przepis do modyfikacji
Faktycznie pomyliłam się. 350 ml mleka wystarczy w zupełności i na pewno było go tyle w tym przepisie, bo moje ciasto dobrze się formowało. Dziękuję za uwagę
W przepisie nie ma nic o cukrze w cieście. Tego co mi się wydaje powinnien być dodany do ciepłego mleka.
O gdzieś mi uciekło. Ja dodaję bezpośrednio do ciasta, nie rozpuszczam, ale można oczywiście rozpuścić przed dodaniem. Dziękuję za uwagę