Witam w ten mroźny i śnieżny dzień. W domu pachnie szafranem, bo właśnie upiekłam szafranowe bułeczki z marcepanem i białą czekoladą. Są to drożdżowe, słodkie bułeczki na kształt cynamonowych ślimaczków, które często wypiekam podczas adwentu. Zamiast cynamonowego nadzienia przygotowałam nadzienie z marcepanu, masła i pokruszonej czekolady. Bułeczki posypałam płatkami migdałów i cukrem perłowym. Tylko kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku i już są, super puszyste, bardzo mięciutkie, szafranowe bułeczki pachnące migdałami i białą czekoladą.
Szafranowe wypieki to najbardziej popularne szwedzkie wypieki w adwencie i na święta. Nie wszyscy lubią szafran, więc podobne wypieki pojawiają się bez tej przyprawy, najczęściej z kardamonem. Mimo wszystko w okresie świątecznym dominują proste drożdżowe wypieki, domowe słodycze, cieniutkie pierniczki i korzenne ciasta.
Ciasto drożdżowe do tego wypieku jest bardzo puszyste. Na ogół odważam suche składniki, a mokre mierzę specjalną miarką. Tym razem użyłam wagi, za pomocą której, mogę ważyć i mierzyć, jak również wybrać odpowiednią jednostkę miary jak gramy, mililitry, cup, uncje. Jest to bardzo poręczna waga z praktycznym uchwytem i naczyniem do ważenia na kształt dzbanka. Wagę możecie zakupić w sklepie internetowym Garneczki.pl.
Szafranowe bułeczki z marcepanem i białą czekoladą
około 40 sztuk małych lub 24 sztuki dużych
Składniki:
600 – 650 ml ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży
1,1 kg pszennej mąki
200 g cukru
½ g zmielonego szafranu
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
1 łyżeczka soli
200 g masła, miękkiego
100 g migdałowych płatków do posypania
50 g perłowego cukru do posypania
Marcepanowe nadzienie
250 g marcepanu
250 g masła
150 g białej czekolady, może zamienić na mleczną
Rozpuść drożdże i szafran w ciepłym mleku. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę, cukier i sól. Następnie dodaj jajko i rozczyn. Przy pomocy haka do ciasta zarób gładkie ciasto. Następnie dodawaj po kawałku masła i zarabiaj ciasto tak długo, aż masło będzie całkowicie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Zetrzyj marcepan na tarce i zmiksuj z masłem. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 porcje jeśli będziesz piec duże bułeczki lub na 3 porcje, jeśli bułeczki będą mniejsze. Rozwałkuj każdy placek na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto jest na tyle puszyste i lepkie, że wałkuje się je bez podsypywania mąką. Posmaruj każdy placek porcją masy maślano – marcepanowej i posyp porcją pokruszonej czekolady. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w papierowych papilotkach jak ja to zrobiłam.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC) lub wybierz temperaturę wedle piekarnika. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp płatkami migdałów i perłowym cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut. Duże bułeczki nieco dłużej 12 – 15 minut. Upieczone bułeczki ostudź na metalowej kratce. Bułeczki można zamrozić. Smacznego!