Pachnie korzennymi przyprawami i pomarańczą

Jutro pierwszy niedziela adwentowa . Wreszcie będzie trochę jaśniej, kiedy zawieszę dekorację w oknach. W domu już pachnie korzennie i pomarańczami. Upiekłam ciasto piernikowe o smaku pomarańczowym. Cytrusy i pierniki to charakterystyczne produkty dla tego okresu. Od wielu lat piekę ucierane ciasto piernikowe, które jest tak popularne w Szwecji. Bardzo je lubię i piekę na różne sposoby, w podłużnej formie lub jako babkę.

ciasto piernikowe ucierane święta piernik adwent codojedzenia

Do piernikowego ciasta potrzebne są przyprawy korzenne. Można je kupić gotowe lub zrobić własną mieszankę. Wszystkie sposoy są dozwolone, a efekt będzie ten sam, pyszne ciasto piernikowe pachnące mocno korzennie i pomarańczowo. Kawałeczek ciasta i gorący glögg to jest to czego mi potrzeba na dzisiejszy wieczór. Idą święta… Miałam je w tym roku spędzić w Polsce ale corona pokrzyżowała moje plany i z pewnością większości Polakom na obczyźnie. No cóż, mam moją rodzinę. Jest na piątka i tak będzie miło, ciepło i rodzinnie.

piernik_swiatecznewypieki_ciasto_pomarancze_codojedzenia

Ciasto piernikowe

10 porcji, foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l

Składniki:

250 g brązowego cukru

240 g pszennej mąki

3 jajka

100 masła, roztopionego

150 naturalnego serka, np. bieluch

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli do smaku

1½ łyżki korzennej przyprawy

50 ml soku z pomarańczy i otarta skórka z 1 pomarańczy

Lukier pomarańczowy

2 łyżki soku z pomarańczy

60 g cukru pudru

bakalie lub inne dekoracje do posypania

miekkipiernik_przepis_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC, góra – dół. Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj roztopione masło, serek, sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksuj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą i korzenną przyprawą. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj za pomocą szpatułki. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz tartą bułką. Napełnij masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35 minut lub do suchego patyczka. Ostudź ciasto w formie.

Utrzyj cukier z sokiem pomarańczowym. Udekoruj ciasto lukrem, pomarańczowymi wiórkami i czekoladową posypką.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *