Ciasto korzenne, pierniki i pierniczki… zapachniało!

Babka korzenna z marcepanem, czujecie święta w powietrzu? No nie mogłam wytrzymać i dzisiaj upiekłam pyszne ciasto korzenne. Ciasto o intensywnym smaku korzennym piekłam po raz pierwszy w silikonowej foremce z kominkiem. Jest to więc babka piernikowa o pięknym kształcie. Bardzo lubię piec babki w dekoracyjnych foremkach.  Ciasto ma piękny kształt przez co jeszcze bardziej przyciąga wzrok.

babkakorzenna_marcepan_borowka_przepis_codojedzenia

Kiedy piekę korzenne ciasto, czy to piernik czy małe pierniczki w moim domu roznosi piękny zapach, dodam świąteczny! Tak, kiedy zaczynam piec z korzenną przyprawą to oznaka, że święta już niedługo. Wpadam w miły nastrój, a spędzony czas w kuchni jest wtedy tylko przyjemnością.

babka_foremkasilikonowa_przepis_piernik_codojedzenia

Silikonowa foremka to przede wszystkim niezwykła wygoda. Formy nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać papierem do pieczenia. O dziwo upieczona babka lekko odchodzi od formy. Nie wierzyłam własnym oczom! Z jej myciem też nie miałam problemu, bo praktycznie nic na niej zostało. Foremka sprawdzona, polecam kupić w Garneczki.pl.

Na blogu codojedzenia znajdziecie sporo przepisów na piernikowe wypieki. Dołączam kolejny i mam nadzieję, że dodatek marcepanu i czerwonej borówki zachęci Was do skorzystania z tego przepisu na piernik.

babka korzenna z marcepanem ciasto wypieki codojedzenia

Babka korzenna z marcepanem

silikonowa foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l

Składniki:

225 g brązowego cukru

225 g pszennej mąki

3 łyżki mąki graham

3 jajka

110 g masła, roztopionego

150 greckiego jogurtu, 10% tł.

50 g miodu

150 ml ciemnego piwa

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli do smaku

1½ łyżki korzennej przyprawy

100 g marcepanu

50 g czerwonej borówki, mrożonej

cukier puder do posypania

babkapiernikowa_swiatecznewypieki_codojedzenia

W misie do miksera umieść jajka i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło, miód, piwo i jogurt.Zmiksuj krótko do połączenia. W osobnej misce wymieszaj obie mąki z sodą do pieczenia, przyprawą korzenną i odrobiną soli. Wsyp do masy jajecznej  i wymieszaj na jednolitą masę.

Zetrzyj marcepan na tarce i wymieszaj z zamrożoną borówką.

Nastaw piekarnik na 180ºC. Do silikonowej foremki lub metalowej wlej odrobinę ciasta na dno. Następnie rozprowadź porcję marcepanu z borówką i ponownie nałóż część ciasta korzennego. Powtarzaj, aż marcepan z borówką się skończy, ale zakończ cienką warstwą ciasta.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 – 55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone na środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w foremce. Przewróć do góry nogami i oprósz cukrem pudrem. Pokrój na 12 kawałków. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *