Babka korzenna z marcepanem, czujecie święta w powietrzu? No nie mogłam wytrzymać i dzisiaj upiekłam pyszne ciasto korzenne. Ciasto o intensywnym smaku korzennym piekłam po raz pierwszy w silikonowej foremce z kominkiem. Jest to więc babka piernikowa o pięknym kształcie. Bardzo lubię piec babki w dekoracyjnych foremkach. Ciasto ma piękny kształt przez co jeszcze bardziej przyciąga wzrok.
Kiedy piekę korzenne ciasto, czy to piernik czy małe pierniczki w moim domu roznosi piękny zapach, dodam świąteczny! Tak, kiedy zaczynam piec z korzenną przyprawą to oznaka, że święta już niedługo. Wpadam w miły nastrój, a spędzony czas w kuchni jest wtedy tylko przyjemnością.
Silikonowa foremka to przede wszystkim niezwykła wygoda. Formy nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać papierem do pieczenia. O dziwo upieczona babka lekko odchodzi od formy. Nie wierzyłam własnym oczom! Z jej myciem też nie miałam problemu, bo praktycznie nic na niej zostało. Foremka sprawdzona, polecam kupić w Garneczki.pl.
Na blogu codojedzenia znajdziecie sporo przepisów na piernikowe wypieki. Dołączam kolejny i mam nadzieję, że dodatek marcepanu i czerwonej borówki zachęci Was do skorzystania z tego przepisu na piernik.
Babka korzenna z marcepanem
silikonowa foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l
Składniki:
225 g brązowego cukru
225 g pszennej mąki
3 łyżki mąki graham
3 jajka
110 g masła, roztopionego
150 greckiego jogurtu, 10% tł.
50 g miodu
150 ml ciemnego piwa
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli do smaku
1½ łyżki korzennej przyprawy
100 g marcepanu
50 g czerwonej borówki, mrożonej
cukier puder do posypania
W misie do miksera umieść jajka i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło, miód, piwo i jogurt.Zmiksuj krótko do połączenia. W osobnej misce wymieszaj obie mąki z sodą do pieczenia, przyprawą korzenną i odrobiną soli. Wsyp do masy jajecznej i wymieszaj na jednolitą masę.
Zetrzyj marcepan na tarce i wymieszaj z zamrożoną borówką.
Nastaw piekarnik na 180ºC. Do silikonowej foremki lub metalowej wlej odrobinę ciasta na dno. Następnie rozprowadź porcję marcepanu z borówką i ponownie nałóż część ciasta korzennego. Powtarzaj, aż marcepan z borówką się skończy, ale zakończ cienką warstwą ciasta.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 – 55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone na środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w foremce. Przewróć do góry nogami i oprósz cukrem pudrem. Pokrój na 12 kawałków. Smacznego!
2 komentarze
Zapachniało świętami :)
O tak, nie mogę się już doczekać!