Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche czekoaldowe. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Oj rozpieszczam moich mężczyzn! Brioszki to ich ulubione maślane bułeczki.
Czekoladowe brioche
Składniki
20 brioszek
700 g pszennej mąki
120 g cukru
30 g świeżych drożdży
400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC
180 g miękkiego masła
Nadzienie czekoladowe
100 g + 50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70%
6 łyżki golden syropu
2 łyżka śmietanki
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, żółtko i zagnieć ciasto. Używasz kuchennego robota użyj haka do mieszania. Kiedy już wszystkie składniki się połączą dodaj miękkie masło. Zarabiaj aż masło zostanie wchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto z misy i złóż w kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń w rulon. Pokrój na krążki grubości 2 cm i ułóż w muffinkowej blaszce posmarowanej tłuszczem. Piecz brioche w nagrzanym piekarniku na 175ºC przez około 25 minut. Wyjmij brioche z formy i ostudź na metalowej kratce.