Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Truskawki! Pora upiec letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Moje dzieci uwielbiają drożdżowe z truskawkami, więc dzisiaj upiekłam im podobne ale w postaci drożdżówek. Łatwiej podzielić….he, he…Jeszcze nie upieczone moje dzieci już wiedziały ile przypada na osobę. Lubię drożdżówki. Zawsze podjadałam je przerwie w szkole. Blisko ogólniaka mieliśmy cukiernię z fajnymi jak na te czasy wypiekami. Drożdżówki z truskawkami  czy z innymi owocami lub tylko z kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub do świeżo zaparzonego  expresso.

drożdżówki z truskawkami

przepis na drożdżówki z truskawkami

drożdżówki truskawkowe

Drożdżówki z truskawkami

Składniki:

na 12 sztuk

125 ml mleka, podgrzanego

25 g świeżych drożdży

250 g pszennej mąki

¼ łyżeczki soli

50 g cukru

1 jajko + rozmącone jajko do posmarowania

50 g miękkiego masła

24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki

Kruszonka

4 łyżki pszennej mąki

1 łyżka cukru pudru

25 g masła, zimnego

Lukier cytrynowy

¾ łyżki soku z cytryny

60 g  cukru pudru

letnie drożdżówki

Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i wlej lekko podgrzane mleko.Wymieszaj i wlej rozczyn do wgłębienia w mące i lekko przemieszaj z mąką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj jajko, cukier, sól i zarób gładkie ciasto. Na koniec dodaj kawałki miękkiego masła, zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut, po czym podziel ciasto na 12 jednakowych porcji. Z każdej porcji uformuj kulę, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie lekko spłaszcz. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W wyrośniętych drożdżówkach zrób dołek za pomocą dna szklanki. Truskawki przekrój na pół i  wymieszaj z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Rozłóż truskawki na drożdżówkach. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC lub wedle możliwości piekarnika. Wstaw blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Upieczone na złoty kolor drożdżówki  ostudź na metalowej kratce. W kubeczku ukręć lukier i posmaruj nim drożdżówki. Smacznego!!

 

SparaSpara

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.