Truskawki! Pora upiec letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Moje dzieci uwielbiają drożdżowe z truskawkami, więc dzisiaj upiekłam im podobne ale w postaci drożdżówek. Łatwiej podzielić….he, he…Jeszcze nie upieczone moje dzieci już wiedziały ile przypada na osobę. Lubię drożdżówki. Zawsze podjadałam je przerwie w szkole. Blisko ogólniaka mieliśmy cukiernię z fajnymi jak na te czasy wypiekami. Drożdżówki z truskawkami czy z innymi owocami lub tylko z kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub do świeżo zaparzonego expresso.
Drożdżówki z truskawkami
Składniki:
na 12 sztuk
125 ml mleka, podgrzanego
25 g świeżych drożdży
250 g pszennej mąki
¼ łyżeczki soli
50 g cukru
1 jajko + rozmącone jajko do posmarowania
50 g miękkiego masła
24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki
Kruszonka
4 łyżki pszennej mąki
1 łyżka cukru pudru
25 g masła, zimnego
Lukier cytrynowy
¾ łyżki soku z cytryny
60 g cukru pudru
Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i wlej lekko podgrzane mleko.Wymieszaj i wlej rozczyn do wgłębienia w mące i lekko przemieszaj z mąką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj jajko, cukier, sól i zarób gładkie ciasto. Na koniec dodaj kawałki miękkiego masła, zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Odczekaj 10 minut, po czym podziel ciasto na 12 jednakowych porcji. Z każdej porcji uformuj kulę, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie lekko spłaszcz. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W wyrośniętych drożdżówkach zrób dołek za pomocą dna szklanki. Truskawki przekrój na pół i wymieszaj z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Rozłóż truskawki na drożdżówkach. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC lub wedle możliwości piekarnika. Wstaw blaszkę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Upieczone na złoty kolor drożdżówki ostudź na metalowej kratce. W kubeczku ukręć lukier i posmaruj nim drożdżówki. Smacznego!!
15 komentarzy
Faktycznie, idealne na lenie popołudnie na tarasie :)
Japp!!
Drożdżowe ciasta wręcz uwielbiamy ale dawno nie jadłyśmy właśnie takich pysznych klasycznych drożdżówek z kruszonką :D
No cóż rękawki w górę… he, he…
Uwielbiam drożdżowe wypieki :) Ale mi ochoty narobiłaś :) Pyszności!
Prawda, drożdżowe są naprawdę smaczne!
idealne drożdżówki
Uwielbiam drożdżówki! A z truskawkami to już w ogóle raj dla podniebienia :)
Też tak myślę!
Też muszę zrobić takie drożdżówki, bo te z piekarni to nie to samo.
Polecam przepis!
Mniam, wygląda idealnie :)
Bardzo lubię drożdżówki z kruszonką i truskawkami. Muszę niedługo upiec.
O tak, są pyszne!
Uwielbiam takie drożdżówki :)