Bułeczki cynamonowe są u mnie na topie najczęściej pieczonych drożdżówek. Lubi je cała rodzina, a ponieważ zbliżają się Walentynki przygotowała przepis na walentynkowe bułeczki cynamonowe w kształcie serc. Niewiele potrzeba aby skomponować waletynkowy deser. Wzorowanie się na wypróbowanych przepisach i dostosowanie ich do aury dnia miłości to przyjemne zajęcie. Każdy z Was pewnie w jakiś sposób stara się umilić ten dzień i jakoś go wyszczególnić. Ja najczęściej wypiekam czekoladowe ciasta, które ozdabiam sercami. W zeszłym roku upiekłam brownie babeczki z truskawkowymi serduszkami. Wczoraj wypróbowaliśmy Meyer lemon pudding cake. Dzisiaj kolej na walentynkowe bułeczki z cynamonem.
Walentynkowe bułeczki
Składniki:
na 24 bułeczki
Ciasto drożdżowe
450 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 g masła, miękkiego
100 g cukru
szczypta soli
700 g mąki
Nadzienie cynamonowe
150 g masła, miękkie
50 g cukru
1,5 łyżki cynamonu
Lukier
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
posypka w kształcie serc
Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dosyć luźne ale lekko odchodzić od ścianek naczynia. Najlepiej zachować trochę mąki i dodać ją w razie potrzeby. Zawsze mówię, że mąka mące nierówna. Aby uzyskać puszyste bułeczki ciasto musi być miękkie. Pod koniec ugniatania dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj aż ciasto całkowicie je wchłonie. Użyj robota lub zagniataj manualnie. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą w prostokąt, posmaruj nadzieniem i potnij na paski o grubości 2 cm, razem 24 paski. Zacznij zwijać paski od końców, a następnie uformuj na kształt serc. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż bułeczki w odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Piecz w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) przez 8-10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. Utrzyj cukier z sokiem i polukrój bułeczki. Na koniec posyp serduszkami.
3 komentarze
co tu dużo pisać po prostu są cudowne!!!!
Urocze!
Urocze serduszka :D Takie dwa ślimaczki <3