Kto ma ochotę na jagodzianki z cynamonem i muscovado? Piekłam już wiele jagodzianek ale jeszcze nigdy z muscovado cukrem. Wybrałam jasny muscovado. Ciasto drożdżowe jest nieco ciemniejsze
Często dodaję do jagód cynamon lub kardamon. Przyprawy podnoszą smak jagód. słodkie bułeczki są bardzo aromatyczne. Jakoś w tym roku jest mało słońca, bo jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby dojrzałe. Jednakże upieczone jagodzianki są pyszne… Uwielbiam je, kiedy mają dużo nadzienia.
Jakie jagodzianki lubicie najbardziej, z lukrem czy z kruszonką? Ja lubię oba rodzaje. W dzisiejszym przepisie zdecydowałam się na bułeczki z kruszonką. Następnym razem wykończę je lukrem. Nazbieraliśmy mnóstwo jagód, więc starczy ich jeszcze na dwa wypieki.
Lato bez jagodzianek dla mnie nie istnieje. To są moje ulubione słodkie bułeczki. Zawsze je piekę z leśnych jagód. Na szczęście w Szwecji jest ich pod dostatkiem i wcale nie musimy daleko jechać. Mieszkam w dużym mieście, ale gdzie się nie obejrzeć to lasy. Szwedzi też lubią jagody i bardzo chętnie je zbierają. Spotkaliśmy mnóstwo ludzi po drodze. Jagód wystarczy dla wszystkich. Co prawda nie pieką jagodzianek ale inne ciasta jak proste ciasto z jagodami i kardamonową kruszonką lub drożdżowe ślimaczki z jagodami. U nas królują jednak tradycyjne jagodzianki, słodka bułeczka, która w środku kryje jagodowy raj.
Upiekłam jagodzianki nieco większe, bo znając możliwości moich domowników to wiem, że zwykle nie kończy się na jednej bułeczce. To są jagodowe bułeczki na jeden dzień. Zresztą drożdżowe wypieki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. My jemy je jeszcze ciepłe!
Jagodzianki z cynamonem
12 jagodzianek
Składniki:
600 g pszennej mąki
150 g jasnego muscovado
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
25 g świeżych drożdży
325 ml podgrzanego mleka
1 jajko
100 g miękkiego masła
szczypta soli
300 g jagód
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania
Kruszonka
30 g masła
70 g pszennej mąki
2 łyżki cukru
Podgrzej mleko do temperatury pokojowej i rozpuść w nim pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę, muscovado i ekstrakt waniliowy. Wlej rozczyn i zacznij zagniatać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Następnie dodaj sól i jajko. Zagniataj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Jagody wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 kawałków. Każdy kawałek rozciągnij na prostokąt. Napełnij dwoma łyżkami jagód i zwiń w rulon zawijając do środka brzegi. Układaj jagodzianki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem.
Z podanych składników zrób kruszonkę, rozcierając zimne masło z mąką wymieszaną z cukrem. Posyp jagodzianki kruszonką. Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika na 200ºC na termoobiegu. Piecz bułeczki przez 20 minut do zrumienienia. Moje bułeczki lubią pękać, ponieważ pakuję w nie maksymalną ilość jagód. wypływa z nich trochę soku ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia.
5 komentarzy
Wyglądają pięknie i pysznie
Ja lubię i z kruszonka i z lukrem , byle domowe
Tak, domowe najlepsze!
Jagodzianki wyglądają obłędnie! Żałuję, że dziś niedziela, bo bym zaraz pobiegła do sklepu po składniki!
Do lasu po jagody można w każdą niedzielę
Cudowne jagodzianki <3!