No wreszcie jagody! Pierwsze co upiekłam to oczywiście jagodzianki z dodatkiem cynamonu. Wyszły mi super puszyste i jagodowe. Takie słodkie bułeczki nadziewane jagodami na dobry dzień!
Przepis na jagodzianki cynamonowe (24 sztuki)
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 2 ½ dl mleka
- ½ łyżeczki soli (nie potrzeba jak jest masło solone)
- 1 dl cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 7 ½ dl mąki
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
- 100 g masła, roztopionego
- 1 l jagód + 1 dl cukru do nadzienia
Lukier
- 2 dl cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj mleko.
- Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem i masłem.
- Dodaj mąkę, sól, cynamon i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
- Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozciągnij ciasto na dwa prostokąty o grubości 0,5 cm i podziel każdy na kawałki, o wielkości 10 × 10cm.
- Umieść łyżkę jagód na każdym kawałku i uformuj w podłużna bułeczkę.
- Ułóż na blaszy i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i piecz na 250 ° C (termoobieg), około 10 minut.
ale ładne! porywam kilka :)
Wspaniale wyglądają!
jagodzianki prosto z pieca, jeszcze ciepłe, z duuuużym nadzieniem.. marzenie :)
Właśnie wczoraj pomyślałam sobie, że może załapie się na takie jagodzianki, a tu widzę po imprezie…. są pyszne, warte grzechu i kilku dodatkowych dkg na bokach
Dam znac na nastepne no i jak nazbieramy jagody
idealnie wyglądają…a jagodzianki uwielbiam
Ja tez, wiec sie nie zakonczy na jednym wypieku tego lata.
Przepysznie, porywam jedną :)
Same pyszności tu. I ten cynamon w przepisie ;)