Dzisiaj pierwsza niedziela adwentowa i poczatek bozonarodzeniowego swietowania. Swieta Bozego Narodzenia sa bardzo mi bliskie, zreszta jak kazdemu kto je obchodzi. Bardzo lubie charakter tych swiat w Szwecji, bo tu swieta zaczynaja sie juz z pierwszym dniem adwentu. Znajomi zapraszaja sie na tzw. julbord czyli swiateczne stoly. Potrawy adwentowe sa bardzo proste , ale typowe dla tego okresu. Oczywiscie przyprawy jak kardamon, cynamon, szafran, ziele angielskie czy imbir, orzechy czy suszone owoce dodaja smaku wypiekom i daniom swiatecznym.
Nieodzownym napojem w okresie Bozego Narodzenia w Szwecji jest glögg. Przepis na glögg ukaze sie wkrotce.
Dzisiaj chce wam zaproponowac ciasto drozdzowe z szafranem i marcepanem. Ciasto to, ktore piecze sie w ksztalcie wienca jest popularnym szafranowym wypiekiem w Szwecji. Ten drozdzowy wieniec mozna rowniez przyprawic grubo zmielonym kardamonem zamiast szafranu.
Przepis na szafranowy wieniec drożdżowy
Skladniki:
Ciasto drożdżowe
- 25 g swiezych drozdzy
- 2 ½ dl mleka
- ½ dl cukru
- okolo 8 dl maki
- 100 g masla
- 0,25 g szafranu
- 1 zoltko
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
Nadzienie marcepanowe
- 200 g marcepanu
- 1 bialko
- garsc rodzynek
- perlowy cukier i platki migdalow do posypania
Wykonanie:
- Rozpusc drozdze i szafran w lekko podgrzanym mleku. Dodaj cukier, zoltko i stopniowo make. Zagniec ciasto.
- Nastepnie dodaj miekkie maslo. Ciasto bedzie bardzo puszyste, miekkie, ze nie trzeba podsypywac maka. Zostaw ciasto do wyrosniecia na 30 minut.
- W miedzyczasie polacz w jednolita mase marcepan i bialko.
- Rozwalkuj ciasto drozdzowe w prostokat. Posmaruj masa marcepanowa i posyp rodzynkami. Zwin w rulon i uformuj wieniec. Posmaruj rozmaconym jajkiem, posyp platkami migdalow i perlowym cukrem.
- Piecz wieniec drozdzowy na 180º (termoobieg) przez 30 minut. jesli ciasto zacznie sie szybko rumienic zmniejsz temperature.
8 komentarzy
poprosze kawałek i koniecznie kubek ciepłego mleka ;))
Wspaniałe nadzienie. pięknie wygląda
Dziekuje i polecam!
Cudowny blog ! Jestem zachwycona !
Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
Dziekuje Weroniko!
Wygląda wspaniale! :-) Chętnie bym porwała kawałeczek ;-)
Hm.. nie ma to jak kawałek drożdżówki z ciepłym mlekiem.. <3
Wspaniałe :)