Porzeczki czarne i czerwone, ja lubię wszystkie, a wy? Jeszcze bardziej lubię drożdżówki z porzeczkami. To takie wspomnienie z dzieciństwa, kiedy na wakacje jechało się na wieś. Tam owoce zawsze były na wyciągnięcie ręki i zawsze jedliśmy na podwieczorek drożdżowe z owcami. Porzeczki, truskawki czy agrest świetnie się nadają do drożdżowych wypieków, stąd chcę się dzisiaj z wami podzielić przepisem na drożdżówki z porzeczkami.
Drożdżówki z porzeczkami – ale hit!
Bardzo lubię drożdżowe jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Drożdżówki z porzeczkami są wyjątkowe, ponieważ długo zachowują świeżość. Jest w nich sporo żółtek. Ciasto jest dosyć luźne, na tyle, aby można było uformować drożdżówki. Przepis na drożdżówki jest prosty, a zamiast porzeczek można użyć inne owoce. Jeśli jeszcze załapiecie się na truskawki to polecam drożdżówki z truskawkami. Podobne do drożdżówek brioszki piekę często ze śliwkami, na które sezon powoli się zaczyna.
Drożdżowe zawsze kojarzy mi się z wakacjami. Lubię piec na drożdżach, choć przyznam, że nie zawsze mi to wychodziło. To kwestia wprawy, której nabrałam z czasem. Dlatego jeśli dopiero uczycie się piec drożdżowe to miejcie cierpliwość. Moja rada to zacząć zarabiać ciasto z mniejszej ilości mąki. Kiedy ciasto jest zbyt luźne wystarczy jedynie stopniowo dosypywać mąkę. Pamiętajcie również o tym, że dodajemy masło na samym końcu, a więc wtedy, kiedy ciasto już jest wyrobione.
Ważnym czynnikiem w drożdżowych wypiekach jest wyrastanie. Słodkie ciasta drożdżowe, które zawierają jajka i masło potrzebują nieco więcej czasu na wyrastanie, przynajmniej godziny. Przyrządzając te drożdżówki wyczuwałam pęcherzyki powietrza pod palcami. To oznaka, że ciasto jest dobrze wyrośnięte i napowietrzone.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura wypiekania. Ja zawsze piekę drożdżowe w wysokiej temperaturze. Jest ono wtedy rumiane z wierzchu, a w środku znajduje puszysty miąższ. Nabraliście ochoty na drożdżowe? Skorzystajcie z przepisu poniżej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
500 g - 550 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
3 żółtka
1 jajko
50 g masła, miękkiego
otarta skórka z jednej cytryny
¼ łyżeczki soli
300 g porzeczek, u mnie czarne i czerwone
1 rozmącone jajko
Kruszonka
50 g mąki
50 cukru
35 g masła, zimnego
Lukier cytrynowy
80 g cukru pudru
1 - 1½ łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Do misy miksera wsyp mąkę i cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i jajko. Zacznij zarabiać ciasto i kiedy mąka połączy się z drożdżami, wtedy dodaj sól. Kiedy ciasto jest już zarobione dodawaj po kawałku miękkiego masła. Ciasto powinno być gładkie i lśniące i wciąż lekko klejące. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószona mąką. Złóż ciasto kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na porcje o wadze około 80 g. Przygotuj dwie blaszki i przykryj papierem do pieczenia. Z kawałków ciasta formuj kulki i układaj na blasze w odstępach. Spłaszcz mocno i posmaruj rozmąconym jajkiem. Następnie nałóż na każdą drożdżówkę łyżkę porzeczek i wciśnij je w ciasto. Posmaruj jeszcze raz jajkiem.
- Z podanych składników zrób kruszonkę rozcierając masło z mąką i cukrem między palcami. Posyp bułeczki kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC i nastawionego na termoobieg. Ja piekłam obie blaszki razem.
- Piecz drożdżówki przez 10 minut. Następnie zamień blaszki pozycjami i piecz przez kolejne 10 - 15 minut, aż będą rumiane i wypieczone. Upieczone drożdżówki ostudź na metalowej kratce.
- Rozetrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i polukruj drożdżówki. Smacznego!
5 komentarzy
Poproszę jedną ;)
czy do drożdżówki można dać naturalny miód gryczany zamiast cukru do środka? czy wtedy dać więcej mąki by ciasto było bardziej zwarte?
Na pewno ciasto będzie luźniejsze, więc trzeba będzie dosypać mąki
Wygląda przepysznie :)
mniam