Letnie drożdżówki z porzeczkami

Porzeczki czarne i czerwone, ja lubię wszystkie, a wy? Jeszcze bardziej lubię drożdżówki z porzeczkami. To takie wspomnienie z dzieciństwa, kiedy na wakacje jechało się na wieś. Tam owoce zawsze były na wyciągnięcie ręki i zawsze jedliśmy na podwieczorek drożdżowe z owcami. Porzeczki, truskawki czy agrest świetnie się nadają do drożdżowych wypieków, stąd chcę się dzisiaj z wami podzielić przepisem na drożdżówki z porzeczkami.

Bardzo lubię drożdżowe jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Drożdżówki z porzeczkami są wyjątkowe, ponieważ długo zachowują świeżość. Jest w nich sporo żółtek. Ciasto jest dosyć luźne, na tyle, aby można było uformować drożdżówki. Przepis na drożdżówki jest prosty, a zamiast porzeczek można użyć inne owoce. Jeśli jeszcze załapiecie się na truskawki to polecam drożdżówki z truskawkami. Podobne do drożdżówek brioszki piekę często ze śliwkami, na które sezon powoli się zaczyna.

drozdzowki_porzeczki_slodkiebulki_przepis_codojedzenia

Drożdżowe zawsze kojarzy mi się z wakacjami. Lubię piec na drożdżach, choć przyznam, że nie zawsze mi to wychodziło. To kwestia wprawy, której nabrałam z czasem. Dlatego jeśli dopiero uczycie się piec drożdżowe to miejcie cierpliwość. Moja rada to zacząć zarabiać ciasto z mniejszej ilości mąki. Kiedy ciasto jest zbyt luźne wystarczy jedynie stopniowo dosypywać mąkę. Pamiętajcie również o tym, że dodajemy masło na samym końcu, a więc wtedy, kiedy ciasto już jest wyrobione.

drożdżówki z porzeczkami przepis na drożdżowe codojedzenia

Ważnym czynnikiem w drożdżowych wypiekach jest wyrastanie. Słodkie ciasta drożdżowe, które zawierają jajka i masło potrzebuję nieco więcej czasu na wyrośnięcie, przynajmniej godziny. Przyrządzając te drożdżówki wyczuwałam pęcherzyki powietrza pod palcami. To oznaka, że ciasto jest dobrze wyrośnięte i napowietrzone.

przepis na drożdżówki z porzeczkami

Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura wypiekania. Ja zawsze piekę drożdżowe w wysokiej temperaturze. Jest ono wtedy rumiane z wierzchu, a w środku znajduje puszysty miąższ. Nabraliście ochoty na drożdżowe? Skorzystajcie z przepisu poniżej.

Drożdżówki z porzeczkami

15 sztuk

Składniki:

500 g – 550 g pszennej mąki

25 g świeżych drożdży

100 g cukru

250 ml mleka

3 żółtka

1 jajko

50 g masła, miękkiego

otarta skórka z jednej cytryny

¼ łyżeczki soli

300 g porzeczek, u mnie czarne i czerwone

1 rozmącone jajko

Kruszonka

50 g mąki

50 cukru

35 g masła, zimnego

Lukier cytrynowy

80 g cukru pudru

1 – 1½ łyżki soku z cytryny

porzeczki_drozdzowki_wypieki_codojedzenia_blog

Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Do misy miksera wsyp mąkę i cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i jajko. Zacznij zarabiać ciasto i kiedy mąka połączy się z drożdżami, wtedy dodaj sól. Kiedy ciasto jest już zarobione dodawaj po kawałku miękkiego masła. Ciasto powinno być gładkie i lśniące i wciąż lekko klejące. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószona mąką. Złóż ciasto kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na porcje o wadze około 80 g. Przygotuj dwie blaszki i przykryj papierem do pieczenia. Z kawałków ciasta formuj kulki i układaj na blasze w odstępach. Spłaszcz mocno i posmaruj rozmąconym jajkiem. Następnie nałóż na każdą drożdżówkę łyżkę porzeczek i wciśnij je w ciasto. Posmaruj jeszcze raz jajkiem.

Z podanych składników zrób kruszonkę rozcierając masło z mąką i cukrem między palcami. Posyp bułeczki kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC i nastawionego na termoobieg. Ja piekłam obie blaszki razem. Piecz drożdżówki przez 10 minut. Następnie zamień blaszki pozycjami i piecz przez kolejne 10 – 15 minut, aż będą rumiane i wypieczone. Upieczone drożdżówki ostudź na metalowej kratce.

Rozetrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i polukruj drożdżówki. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *