Bułeczki cynamonowe gościły już niejednokrotnie na codojedzenia.pl. Drożdżowe ciasta i słodkie bułeczki są bardzo popularne w Szwecji, a cynamonka doczekała się swojego dnia, który właśnie wypada dzisiaj.
Pisałam o tym już wcześniej, a wspominam, bo jedna z polskich blogerek zaprzyjaźniona przez instagram zadała mi pytanie na facebook czy będę piec te pachnące cynamonem bułeczki. No pewnie!
Jak co roku 4 października znajdziecie u mnie przepis na cynamonki, które nigdy nie zawiodą do popołudniowej kawy.
Zebrałam już kilka przepisów na ten szwedzki wypiek. Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami kolejnym cynamonowo drożdżowym przepisem, a mianowicie przepisem na bułeczki cynamonowe z dyniowym nadzieniem. Cynamon i dynia to świetna para. Przekonałam się o tym już dawno temu, a moje ostatnie dyniowe wypieki są tego dowodem. Tak czy inaczej w tym roku świętujemy dzień cynamonowej bułeczki właśnie cynamonkami z dyniową nutą.
Przepis na bułeczki cynamonowe z dyniowym nadzieniem
Składniki:
na 24 bułeczki
- 25 g drożdży
- 100 g cukru
- 800 – 850 g pszennej mąki
- 500 ml mleka
- 150 ml oleju
- szczypta soli
- 1 jajko
Dyniowe nadzienie
- 200 ml dyniowego puree
- 1 łyżka cynamonu
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
Rozpuść drożdże w podgrzanym do 37ºC mleku. Dodaj cukier i olej, następnie mąkę, jajko i sól. Zagnieć puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż kilka razy. Przykryj ściereczką na 10 minut.
Zmiksuj cukier z masłem, solą i cynamonem po czym dodaj dyniowe puree i dokładnie zmiksuj. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 cm i przekrój wzdłuż na pół. Rozsmaruj nadzienie i zroluj oba prostokąty. Pokrój na krążki grubości 3 cm, ułóż na blasze pokrytej pergaminem i lekko spłaszcz. Potrzebne są dwie duże blachy. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perlistym cukrem lub kryształem. Przykryj bułeczki folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz cynamonki w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10-15 minut.
4 komentarze
cynamon nadaje znakomity smak. warto z niego korzystać.
Wspaniale nadziane .Dokładnie takie same robiłam dziś dla rodzinki ,tylko z serem i makiem.Pozdrawiam.
Mmm, chyba jeszcze lepsze niż tradycyjne :)
ale kusisz tymi bułeczkami