Uwielbiam ciasto drożdżowe z szafranem. Szafranowy wieniec drożdżowy to właśnie drożdżowe z szafranem o pięknym, żółtym kolorze. Słodkim wypiekom na drożdżach dodają smaku i charakteru dodatki. Może to być otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub różana woda. Różana woda ma bardzo intensywny zapach, więc nie należy z nią przesadzać. Można ją kupić w sklepie, a jeśli polubicie jej smak to proponuję przygotować ją latem z płatków dzikiej róży.
Suszę również jeszcze nierozwinięte kwiaty róży. Jest to świetny dodatek do ciast i herbaty. Szafranowy wieniec posypałam pokruszonymi listkami róży, a wodę różaną dodałam do ciasta podczas wyrabiania. Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście.
„A może zakupy spożywcze przez internet? Zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze i zamów produkty na ten przepis bez wychodzenia z domu!”
Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde.
Szafranowy wieniec drożdżowy
2 wieńce
Składniki:
350 ml lekko podgrzanego mleka
3 łyżki wody różanej
30 g świeżych drożdży
650 g mąki tortowej
1 jajko
½ g zmielonego szafranu
1 cytryna, otarta skórka
100 g cukru
80 g miękkiego masła
rozmącone jajko do posmarowania
syrop – 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody
Cynamonowe nadzienie
100 g masła
2 łyżki cynamonu
40 g cukru
100 g pistacji, pokruszonych
10 suszonych pączków róży
W podgrzanym mleku rozpuść drożdże i szafran. Dodaj jajko, wodę różaną, otartą skórkę z cytryny i połącz z mąką i cukrem. Zagnieć lekko lepiące ciasto. Pod koniec dodaj masło w kawałkach i zagniataj do całkowitego wchłonięcia. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałku ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Posmaruj placek cynamonowym masłem. Posyp pokruszonymi pistacjami i płatkami róży. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekrój na pół rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce.
Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Upieczone wieńce ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia. Jeszcze gorące ciasto posmaruj syropem z cukru. Smacznego!
2 komentarze
Fantastyczny przepis, dzięki któremu tradycyjne ciasto drożdżowe zyskuje zupełnie nowy charakter. Doskonały pomysł z wykorzystaniem wody różanej, szafranu i pistacji, a sam wieniec wygląda naprawdę pięknie. Już chyba wiemy co w tym roku zagości na świątecznych stołach. ;)
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować