Szafranowy wieniec z pistacjami, różaną wodą i płatkami róży

Uwielbiam ciasto drożdżowe z szafranem. Szafranowy wieniec drożdżowy to właśnie drożdżowe z szafranem o pięknym, żółtym kolorze. Słodkim wypiekom na drożdżach dodają smaku i charakteru dodatki. Może to być otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub różana woda. Różana woda ma bardzo intensywny zapach, więc nie należy z nią przesadzać. Można ją kupić w sklepie, a jeśli polubicie jej smak to proponuję przygotować ją latem z płatków dzikiej róży.

szafranowy wieniec drożdżowy blog kulinarny codojedzenia

Suszę również jeszcze nierozwinięte kwiaty róży. Jest to świetny dodatek do ciast i herbaty. Szafranowy wieniec posypałam pokruszonymi listkami róży, a wodę różaną dodałam do ciasta podczas wyrabiania. Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście.

„A może zakupy spożywcze przez internet? Zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze i zamów produkty na ten przepis bez wychodzenia z domu!”

 

szafranow ewypieki świąteczne wypieki codojedzenia

Przepis na szafranowy wieniec to jeden z moich świątecznych wypieków. Ciasto drożdżowe nigdy nie sprawiało mi kłopotu ale wiem, że wymaga ono nieco wprawy. Moja porada, lepiej zagnieść luźniejsze ciasto niż za twarde.

Szafranowy wieniec drożdżowy

2 wieńce

Składniki:

350 ml lekko podgrzanego mleka

3 łyżki wody różanej

30 g świeżych drożdży

650 g mąki tortowej

1 jajko

½ g zmielonego szafranu

1 cytryna, otarta skórka

100 g cukru

80 g miękkiego masła

rozmącone jajko do posmarowania

syrop – 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody

Cynamonowe nadzienie

100 g masła

2 łyżki cynamonu

40 g cukru

100 g pistacji, pokruszonych

10 suszonych pączków róży

drożdżowe szafran przepis codojedzenia

W podgrzanym mleku rozpuść drożdże i szafran. Dodaj jajko, wodę różaną, otartą skórkę z cytryny i połącz z mąką i cukrem. Zagnieć lekko lepiące ciasto. Pod koniec dodaj masło w kawałkach i zagniataj do całkowitego wchłonięcia. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałku ciasto na prostokąt o grubości  1 cm. Wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Posmaruj placek cynamonowym masłem. Posyp pokruszonymi pistacjami i płatkami róży. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie przekrój na pół rulon po długości. Każdy kawałek ciasta skręć i uformuj wieniec. W sumie z tej porcji wychodzą dwa wieńce.

Nastaw piekarnik na 200ºC. Umieść wieńce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut. Upieczone wieńce ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia. Jeszcze gorące ciasto posmaruj syropem z cukru. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *