Cześć! Dzisiaj na blogu jest drożdżowo i jesiennie. Upiekłam drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami. Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków.
Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były to typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką czy białym serem. Jakoś cynamon nie był wtedy popularny. Przyznaję, że ja nawet wtedy za cynamonem nie przepadałam. Nauczyłam się jeść wypieki z cynamonem o wiele później, a tak naprawdę wtedy, kiedy zamieszkałam w Szwecji. Teraz nadrabiam i cynamon dodaję do sporej ilości moich domowych wypieków. Najlepiej smakują mi drożdżówki z cynamonem czyli tak zwane szwedzkie ślimaczki.
Cynamon znajdziecie również w dzisiejszym przepisie na drożdżówki z masłem śliwkowym. Pięknie pachnie cynamonem w całym domu. To kolejna zaleta domowych wypieków. Czuję się jakbym mieszkała w jakieś piekarni.
Drożdżówki z masłem śliwkowym
16 sztuk
Składniki:
600 g pszennej mąki
30 g świeżych drożdży
350 ml mleka
90 g masła
1 jajko
100 g cukru
½ łyżeczki soli
0,5 l masła śliwkowego, tutaj przepis
2 łyżeczki cynamonu
Lukier
50 g cukru pudru
1- 1½ łyżki soku z cytryny
Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Przygotuj dwie duże blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe kawałki i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Oprósz cynamonem i posmaruj połową masła śliwkowego. Złóż na pół, tak aby końce do siebie dotykały. Lekko rozwałkuj i potnij na paski o grubości 2 cm. Zrób luźną plecioną bułkę z ciasta i ułóż na blasze w odstępach, 8 drożdżówek na jednej blasze.
Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę do ostudzenia. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj drożdżówki. Smacznego!
5 komentarzy
Takie przysmaki u nas długo nie poleżą , bo w domu same łasuchy .Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis , cos dla mnie .Pozdrawiam .
U mnie to samo!
Mniami! Domowe drożdżóweczki :)
No pewnie! Domowe najlepsze i jeszcze te ciepłe!
Masło zrobione i dawno zjedzone .Teraz biorę się za pieczenie i nie bardzo wiem z czym .Może z zeszłego roku coś zostało , ale to już nie będzie to samo co Twoje .