Cześć! Dzisiaj na blogu jest drożdżowo i jesiennie. Upiekłam drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówkę z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami. Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków.
Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżóweczki były jej specjalnością. Były to typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką i białym serem. Jakoś cynamon nie był wtedy popularny. Przyznaję, że ja nawet wtedy za cynamonem nie przepadałam.
Drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem – hit czy kit?
Nauczyłam się jeść wypieki z cynamonem o wiele później, a tak naprawdę wtedy, kiedy zamieszkałam w Szwecji. Teraz nadrabiam i cynamon dodaję do sporej ilości moich domowych wypieków. Najlepiej smakują mi drożdżowe ciasta z cynamonem i te wszystkim znane szwedzkie ślimaczki.
Cynamon znajdziecie również w dzisiejszym przepisie na drożdżówkę z masłem śliwkowym. Pięknie pachnie cynamonem w całym domu. To kolejna zaleta domowych wypieków na drożdżach. Czuję się jakbym mieszkała w jakieś piekarni.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
600 g pszennej mąki
30 g świeżych drożdży
350 ml mleka
90 g masła
1 jajko
100 g cukru
½ łyżeczki soli
0,5 l masła śliwkowego, tutaj przepis
2 łyżeczki cynamonu
Lukier
50 g cukru pudru
1- 1½ łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Rozpuścić masło w rondelku. Wlać zimne mleko i dodać pokruszone drożdże. Do misy miksera wsypać odważoną mąkę i cukier. Wlać rozczyn , dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Używać haka lub zagniatać ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodać sól i zagniatać dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryć ciasto folią i odstawoć do wyrośnięcia na 40 minut.
- Przygotować dwie duże blachy do pieczenia i wyłożyć je papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na 2 równe kawałki i rozwałkować na placek o grubości 1 cm.
- Oprósz każdy placek cynamonem i posmarować masłem śliwkowym. Złożyć na pół, tak aby końce na siebie zachodziły. Lekko rozwałkować i pociąć placki na paski na paski o grubości 2 cm. Zrobić luźną plecioną bułkę z ciasta i ułożyć na blasze w odstępach, 8 drożdżówek na jednej blasze.
- Posmarować drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez 5 - 8 minut na złoty kolor. Wyjąć drożdżówki na metalową kratkę do ostudzenia. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polukrować drożdżówki. Smacznego!
5 komentarzy
Takie przysmaki u nas długo nie poleżą , bo w domu same łasuchy .Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis , cos dla mnie .Pozdrawiam .
U mnie to samo!
Mniami! Domowe drożdżóweczki :)
No pewnie! Domowe najlepsze i jeszcze te ciepłe!
Masło zrobione i dawno zjedzone .Teraz biorę się za pieczenie i nie bardzo wiem z czym .Może z zeszłego roku coś zostało , ale to już nie będzie to samo co Twoje .