Sos sojowy i jego rodzaje. Tajemnice sosu sojowego

Dlaczego jeden jest ciemny i ciągnie się jak smoła, a drugi ma jaśniejszą barwę? Sprawdzamy, jakie są rodzaje sosu sojowego i który wybrać do konkretnej potrawy.

Japończycy odwiedzający restauracje z sushi w Polsce są zazwyczaj zaskoczeni ilością i… jakością podawanego tam sosu sojowego. W Japonii traktuje się go jako dobry jakościowo, wykwintny dodatek. Nie chodzi o to, by stosować go bez umiaru, lecz by dodać parę kropel, które wzbogacą smak dania.

Naturalny sos sojowy robi się z następujących składników:

  • woda,
  • soja,
  • sól,
  • pszenica.

Naturalny sos sojowy poddawany jest procesowi naturalnej fermentacji, podobnie jak miso lub zakwas. W przypadku sosu sojowego dzięki temu powstaje charakterystyczny smak umami zwany piątym smakiem. Sosem sojowym można więc poprawić walory nawet mało ekscytującej potrawy.

sossojowy_codojedzenia_blogkulinarny

Po czym poznać prawdziwy sos sojowy?

Niestety dziś tylko nieliczni producenci wciąż są wierni tradycyjnej recepturze. Ikoną jest Kikkoman, który nadal trzyma się 300-letniego przepisu. Więcej o trwającym kilka miesięcy procesie produkcji można przeczytać na stronie https://www.kikkoman.pl/.

Tymczasem inne sosy sojowe są tworzone szybciej, niektóre są na bazie glutaminianu sodu lub konserwantów. W efekcie otrzymujemy sos tani, ale bardzo intensywnie słony, mogący stać na półce latami. Jego smak nie jest zbyt harmonijny i nie sprawdza się w tradycyjnej japońskiej kuchni. Tańsze sosy sojowe można rozpoznać nie tylko po składzie, ale też kolorze i konsystencji. Są gęste i czarne. Prawdziwy sos sojowy powinien być rzadszy i mieć barwę mocnej herbaty. To mit, że im ciemniejszy jest sos, tym lepszy. Tańszy sos sojowy uzyskuje się w maksymalnie kilka tygodni, podczas gdy proces warzenia tradycyjnego sosu może trwać pół roku i dłużej. Dlatego też kolejnym wskaźnikiem jakości może być cena tego produktu. Sos sojowy za kilka złotych raczej nie został przygotowany zgodnie z tradycyjnym przepisem.

Różne rodzaje sosu sojowego

Na półkach można dziś trafić na różne warianty sosu sojowego.

  • O obniżonej zawartości soli – niektórzy chcą korzystać z sosu sojowego, ale są na diecie niskosodowej. Sos o obniżonej zawartości soli pozwoli im cieszyć się ulubionym smakiem bez żadnych kompromisów.
  • Tamari – to sos przygotowany z samej fermentowanej soi, bez dodatku zbóż. Dzięki temu jest bezglutenowy, co ważne obecnie dla wielu osób, które są na takiej diecie. Jest gęstszy, ciemniejszy i ma bardzo intensywny smak.
  • Ponzu świeży i kwaskowaty, na bazie sosu sojowego z dodatkiem cytrusów i octu. Tradycyjnie podawany do tempury, bulionów i japońskich dań jednogarnkowych. Współcześnie również do sałatek czy grillowanych ryb.

A skąd pochodzi najlepszy sos sojowy? Najlepszy będzie oczywiście japoński. Chińskie sosy sojowe są tańsze, ale w codziennym używaniu jednak lepiej sprawdzi się klasyka, czyli dobrej jakości japoński sos sojowy w poręcznej buteleczce.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *