Pasztet wegański – zdrowe źródło błonnika

Pasztet roślinny stanowi idealny dodatek do kanapek, jednak wiele z produktów kupowanych w sklepach zawiera konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. Pyszną i zdrową alternatywę stanowią pasztety wegańskie, które przygotowywane są w 100% z produktów pochodzenia roślinnego i stanowią wspaniałe źródło błonnika, kwasu foliowego i minerałów.

Dieta wegańska

Dieta wegańska zyskuje ostatnio na popularności. Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie jedzą mięsa, jednak dodatkowo eliminują z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: mleko, ser, jaja czy nawet miód. Mimo że weganizm może wydawać się restrykcyjnym podejściem do odżywiania, to z roku na rok rośnie liczba jego zwolenników. Wiele badań naukowych pokazuje, że wegańskie produkty są dużo zdrowsze od tradycyjnych odpowiedników i ze względu na właściwości prozdrowotne powinny być wprowadzone do diety na stałe.

pasztet_weganski_sante

Drogocenny błonnik

Pasztety wegańskie przygotowywane są z ciecierzycy, która stanowi bogate źródło białka oraz błonnika. Błonnik inaczej zwany włóknem pokarmowym to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega rozpadowi w procesie trawienia. Wpływa on jednak pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawiając ruchy perystaltyczne jelit oraz zapobiegając zaparciom. Dodatkowo, włókno pokarmowe ogranicza ryzyko miażdżycy, reguluje poziom glukozy we krwi i wpływa pozytywnie na rozwój mikroflory w jelitach.

Kwas foliowy i białko

Wegański pasztet to nie tylko naturalne źródło błonnika, ale również wspaniały sposób na wzbogacenie diety w drogocenny kwas foliowy, odpowiadający za regulowanie wzrostu wszystkich komórek naszego ciała! Substancja ta jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu ciężkich wad płodu, jak na przykład rozszczep kręgosłupa. Ciecierzyca stanowi również jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego, co sprawia, że pasztet wegański jest idealnym wyborem dla osób niejedzących mięsa lub sportowców o dużym zapotrzebowaniu na aminokwasy. Idealnie byłoby przygotowywać pasztety własnoręcznie w domu, jednak jest to proces czasochłonny i wymagający wprawy. Na szczęście producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom klientów i posiadają w ofercie zdrowe produkty, odpowiadające składem tym przygotowywanym własnoręcznie. Ofertę pysznych i wartościowych pasztetów wegańskich można znaleźć na stronie:  https://www.sante.pl/kategoria-produktow/pasztety-weganskie/

Artykuł sponsorowany

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *