Pasztet roślinny stanowi idealny dodatek do kanapek, jednak wiele z produktów kupowanych w sklepach zawiera konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. Pyszną i zdrową alternatywę stanowią pasztety wegańskie, które przygotowywane są w 100% z produktów pochodzenia roślinnego i stanowią wspaniałe źródło błonnika, kwasu foliowego i minerałów.
Dieta wegańska
Dieta wegańska zyskuje ostatnio na popularności. Weganie, podobnie jak wegetarianie, nie jedzą mięsa, jednak dodatkowo eliminują z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: mleko, ser, jaja czy nawet miód. Mimo że weganizm może wydawać się restrykcyjnym podejściem do odżywiania, to z roku na rok rośnie liczba jego zwolenników. Wiele badań naukowych pokazuje, że wegańskie produkty są dużo zdrowsze od tradycyjnych odpowiedników i ze względu na właściwości prozdrowotne powinny być wprowadzone do diety na stałe.
Drogocenny błonnik
Pasztety wegańskie przygotowywane są z ciecierzycy, która stanowi bogate źródło białka oraz błonnika. Błonnik inaczej zwany włóknem pokarmowym to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega rozpadowi w procesie trawienia. Wpływa on jednak pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawiając ruchy perystaltyczne jelit oraz zapobiegając zaparciom. Dodatkowo, włókno pokarmowe ogranicza ryzyko miażdżycy, reguluje poziom glukozy we krwi i wpływa pozytywnie na rozwój mikroflory w jelitach.
Kwas foliowy i białko
Wegański pasztet to nie tylko naturalne źródło błonnika, ale również wspaniały sposób na wzbogacenie diety w drogocenny kwas foliowy, odpowiadający za regulowanie wzrostu wszystkich komórek naszego ciała! Substancja ta jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu ciężkich wad płodu, jak na przykład rozszczep kręgosłupa. Ciecierzyca stanowi również jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego, co sprawia, że pasztet wegański jest idealnym wyborem dla osób niejedzących mięsa lub sportowców o dużym zapotrzebowaniu na aminokwasy. Idealnie byłoby przygotowywać pasztety własnoręcznie w domu, jednak jest to proces czasochłonny i wymagający wprawy. Na szczęście producenci żywności wyszli naprzeciw oczekiwaniom klientów i posiadają w ofercie zdrowe produkty, odpowiadające składem tym przygotowywanym własnoręcznie. Ofertę pysznych i wartościowych pasztetów wegańskich można znaleźć na stronie: https://www.sante.pl/kategoria-produktow/pasztety-weganskie/.
Artykuł sponsorowany
SparaSpara
9 komentarzy
Kiedyś takie jadałam, były całkiem smaczne :)
O to super!Uważam, że dobre marki mają naprawdę dobre produkty!
Nigdy nie jadłam, nie widziałam w sklepie…
No tak to czasami jest…
Wybieram ten z ciecierzycą, u nas wszystkim smakuje, co rzadko się zdarza :)
Jadłam te pasztety i muszę przyznać że są smaczne. Mięsa jem bardzo mało i dlatego szukam właśnie roślinnych zamienników. Większości potrawy robię sama ale wiadomo że czasem trzeba na szybko coś gotowego.
Pewnie tak! Czasami trzeba się wyluzować…
Nie jadłyśmy nigdy pasztetów tej firmy. Jedynie kiedyś hummus i był niedobry ale to było x lat temu, więc może smak się poprawił :)
Być może…