Pojawiły się pierwsze szparagi, które ja uwielbiam. Szparagi są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne! Uwielbiam szparagi na kanapce, w sałatce lub jako przystawkę do obiadu. Białe szparagi, czy zielone szparagi, nie gra roli! Lubię je wszystkie, choć przyrządzam je inaczej.
Klasyczne danie z białych szparagów to szparagi z sosem holenderskim i krewetkami. To danie jest pyszne! Bardzo lubię krewetki. Owoce morza świetnie pasują do delikatnych w smaku szparagów, a sos holenderski na bazie białego wina jest przysłowiową kropką nad „i”. Jeśli nie próbowaliście szparagów w takim wydaniu to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Kolejny przepis na szparagi, który skradł moje serce to grillowane szparagi z sosem fagiolata. W tym przepisie wykorzystałam zielone szparagi. Wiecie co to jest sos fagiolata? Fagiolata, jak nazwa wskazuje to włoski sos na bazie białej fasoli. Coś fantastycznego! Nie wiedziałam, że fileciki anchois tak dobrze pasują z białą fasolą. To proste danie funkcjonuje jako samodzielne danie lub jako przystawka do mięsa lub ryby.
Bardzo często używam szparagów do przeróżnych sałatek. W sezonie na młode ziemniaki, często je dodaję do sałatki ziemniaczanej. Takie połączenie znajdziecie w przepisie na sałatkę ale Cezar.
Szparagi to również smaczna przystawka do obiadu. W sezonie na grilla zawsze podaję grillowane szparagi do pysznych szaszłyków z mięsa. jak widzicie na zdjęciu powyżej to danie polubi każdy. Ja jadam mało węglowodanów, więc to danie to marzenie!
Poza tym szparagi świetnie pasują do makaronu. Taka sałatka makaronowa ze szparagami to posiłek w sam raz na kolację lub na lunch do pracy. Naprawdę niewiele potrzeba, aby przyrządzić pyszne danie ze szparagów, o choćby kanapki ze szparagów! Szparagi sprawdzają się w każdym daniu.
To takie najprostsze danie z tych popularnych nowalijek. Nie zapomnijcie też o tym, że szparagi są bardzo zdrowe. Dlatego korzystajcie z nich w sezonie tak często jak tylko możecie. Szparagi to super jedzenie!