Kilka pomysłów na grilla?

Wreszcie jest ciepło i mogę grillować tyle ile chcę. Uwielbiam wspólne grillowanie w rodzinnym lub towarzyskim gronie. Na grilla przygotowuję różne rodzaje mięsa i dobrej jakości kiełbaski jak również mnóstwo przystawek. Z mięsa najczęściej wybieram wieprzowe polędwiczki, filety z piersi kurczaka lub karkówkę. Lubię również grillować z mielonego mięsa. Często sięgam wtedy po mieloną jagnięcinę, grilluję kebab lub kofte.

domowe grillowanie codojedzenia

Lubię grillować i mieszać tak jak dzisiaj! Były szaszłyki z polędwicy i kiełbaska z chili. Przyrządziłam pyszną sałatkę z ogórka, rzodkiewki i feta oraz surówkę z selera. Były też pieczone ziemniaki. Dla każdego coś dobrego!

Lubię grillować ale nie oznacza to, że jem tylko mięso. Warzywne przystawki to smaczny element każdego grilla. Przystawki przygotowuję wcześniej, bo są to na ogół zimne przystawki. Pieczone ziemniaki przyrządzam z lekko obgotowanych ziemniaków. Są wtedy mocno przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Innym warzywem, które często wykorzystuję na grilla jest cukinia. Wystarczy ją lekko posolić, posmarować oliwą i wrzucić na grilla. Dla mnie grill to komfortowe jedzenie. Nic się nie stanie jeśli trochę przestygnie, smakuje równie dobrze. Cała rodzinka zadowolona, więc mogę podać przepisy.

domowe grillowanie codojedzenia_przepisy

Domowe grillowanie – mięso

8 szaszłyków

Składniki:

650 g wieprzowej polędwicy

2 łyżki oliwy

1 mała cebula

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1¾ łyżeczki soli

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

350 g kiełbasy, u mnie kiełbasa z chili

Świeża sałatka

1 ogórek

1 pęczek rzodkiewek

100 g feta

3 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany

sól do smaku

4 łyżki posiekanego koperku

Surówka z selera

1 seler, średniej wielkości

10 cm pora

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

150 g majonezu, u mnie majonez domowy

1 łyżka białego octu balsamicznego

Dodatki

pieczone ziemniaki

grillowana cukinia

grillowanie_kielbasa_wieprzowepoledwiczki_codojedzenia

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kawałki. Do miski wlej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, cebulę i pietruszkę. Wsyp sól i pieprz. Wymieszaj marynatę i włóż mięso. Wymieszaj dokładnie i marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 5 minut po każdej stronie. Jeśli grill jest mocno nagrzany wystarczą 3 minuty po każdej stronie. Gorące mięso dochodzi po zdjęciu z grilla.

Ogórek i rzodkiewki pokrój w plasterki. Włóż do miseczki. Dodaj pokruszony feta, kwaśną śmietanę i grubo pokrojony koper. Lekko posól i wymieszaj.

Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pokrojony w krążki por i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj  z majonezem. Surówkę można przygotować wcześniej. Przygotuj pieczone ziemniaki i grillowaną cukinię. Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *