Grillowany kurczak i pikantna salsa to szybki obiad i kolejny przepis na kurczaka. Tym razem proponuję grillowane piersi z kurczaka, marynowane kolendrą, jalapeno i sokiem z limonki. Bardzo mięciutkie mięsko, do którego przygotowałam pikantną salsę z pomidorów i brzoskwiń oraz szafranowy ryż. Trudno przyrządzić taki obiad? Absolutnie nie!
Grillowany kurczak
Składniki:
na 4 porcje
600 g piersi z kurczaka
1 doniczka świeżej kolendry
sok i starta skórka z jednej limonki
1 jalapeno
sól i czarny pieprz grubomielony do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Piersi podziel na mniejsze porcje jeśli są bardzo duże i grube. Pokrój grubo kolendrę, a jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu.
W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni!
Salsa z pomidorów i brzoskwinii
3 pomidory, średniej wielkości
4 brzoskwinie
1 czerwona cebula
3 łyżki świeżej kolendry
1 jalapeno
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z limonki
Pomidory, brzoskwinie, jalapeno i cebulę pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, oliwę, wymieszaj. Dopraw salsę solą i pieprzem.
Polecam również kurczaka w sosse musztardowym, egzotyczne tagine z kurczakiem. Ostatnio przyrządziłam znowu chińską zupkę z kurczakiem. Czy kurczak może się znudzić? Na pewno nie mnie!
4 komentarze
Salasa prezentuje się wspaniale!
Dziękuję!
Kurczak i salsa – jak dla mnie idealne połączenie. Już kiedyś próbowałam robić takie kombinacje i muszę przyznać, ze nie wychodziło źle ale na sam widok Twojej potrawy aż chce się ją zjeść. Może uda mi się jutro takie cudeńko przygotować na obiad? Dzięki serdeczne za inspiracje! Pozdrawiam i do zobaczenia!
Dziękuję!