Pewnie w nie jednym ogrodzie unosi się teraz zapach grillowanych potraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka, a do wieprzowiny BBQ sos, którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania.
Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą.
Lubię oryginalne dania, do których niewątpliwie należą burgery z grillowanego łososia, ananasa i awokado. Jest to jedno z grillowych dań, które często przyrządzam.
Grill z mięsa króluje. Zapach i smak grillowanego mięsa jest niesamowity, choćby grillowane polędwiczki.
Co jeszcze można wrzucić na ruszt? Warzywa, owoce i grzyby. Najlepiej lączyć dania klasyczne z nowościami, mieszać warzywa z mięsem czy rybami. Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa jak i dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników.
W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla.
Życzę wszystkim słonecznego lata i wspaniałych grillowych wieczorów!
2 komentarze
same pyszności pokazałaś
Dziękuję Iza!