Marie ochotę na nowy przepis na tartę? Sezon na szparagi dobiega końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta.
Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej mąki podmieniam grahamką, a czasami dodaję zioła lub nasiona. Dzisiaj przygotowałam spód do tarty z nasionami sezamu.
Tarta ze szparagami do wytrawna tarta na ciepło. W tego typu tarcie polewam nadzienie rozmąconymi w mleku jajkami. Tarta fajnie się zapieka, a po lekkim przestygnięciu łatwo ją się kroi.
Tarta ze szparagami i kozim serem
Składniki:
Ciasto na tartę
okrągła foremka o średnicy 28 cm
200 g pszennej mąki
50 g mąki grahamki
2 łyżki sezamu
150 g masła
2 łyżki wody
Nadzienie do tarty
350 g zielonych szparagów
100 g koziego sera typu feta
50 g utartego sera
4 jajka
350 ml mleka
1 łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
Zimne masło pokrój w kostkę, a następnie posiekaj nożem z mąką lub rozcieraj palcami. Kiedy masło i mąka utworzą kruszonkę dodaj wodę i sesam. Połącz lekko, nie zagniataj, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym podpiecz spód w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika).Wyjmij i lekko ostudź.
Na podpieczony spód wyłóż szparagi i z grubsza pokruszony kozi ser. Roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wylej na nadzienie. Na końcu całość posyp utartym żółtym serem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie tarta jest już dobrze ścięta i łatwo się kroi na porcje.
6 komentarzy
Super przepis, uwielbiam tarty. Zdjęcia masz przecudne, mam prośbę – tło to białe deski czy jakaś podkładka? Przeokropnie mi się podoba :) Pozdrawiam! http://www.mojegotowanieiblogowanie.pl
Tak, deski pomalowane na biało
Właśnie też postanowiłem zwieńczyć sezon na szparagi tartą z ich udziałem :D Twoja wygląda znakomicie ^^
Dziękuję!
uwielbiam szparagi, szczególnie te zielone a tu jeszcze z kozim serem… mniam!
osobiście wolę tartę z łososiem ale ta tez wygląda apetycznie i na pewno sobie w wolnym czasie zrobię i skosztuje :)