Kolejny przepis na wytrawną tartę. Rustykalna tarta z kurczakiem. U nas co prawda słońce kryje się za chmurami, ale na talerzu wciąż pachnie latem. Cukinia, kukurydza, szparagowa fasolka to przecież warzywne przysmaki lata, dobrodziejstwa niemalże każdego przydomowego ogródka.
Rustykalna tarta z kurczakiem to tarta na szybkiego. Lekko rozwałkowane ciasto wykładam na blachę, układam nadzienie na środku zostawiając wolne brzegi, które następnie zawijam na nadzienie i gotowe. Bezstresowo i szybko.
Składniki:
Spód do tarty
150 g zimnego masła
250 g mąki
szczypta cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duże jajko
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki winnego octu
1 łyżeczka soli lub wedle smaku
Nadzienie do tarty
400 g kurczaka, pieczonego i obranego z kości
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g żółtej fasolki szparagowej
2 dymki
2 łyżki karmelizowanej czerwonej cebuli
1 mała cukinia
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
100 ml bulionu, u mnie z kurczaka
50 ml śmietanki
szczypiorek i liście bazylii do dekoracji
sól, curry i pieprz do smaku
Przygotuj spód do tarty. Wymieszaj suche składniki, a jajko,wodę i winny ocet roztrzep widelcem. Posiekaj nożem twarde masło i palcami połącz z suchymi składnikami do chwili powstania kruszonki. Dodaj wtedy roztrzepane jajko i zagnieć delikatnie ciasto, jedynie do połączenia wszystkich składników. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.
Przygotuj nadzienie. Pokrój cukinię i dymkę w plasterki. Usmaż na oleju razem z fasolką. Dodaj karmelizowaną cebulę i pokrojonego kurczaka. Posyp mąką i smaż przez minutę mieszając. Dodaj teraz bulion i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i curry. Nadzienie lekko zgęstnieje. Rozwałkuj spód do tarty na placek. Na środek spodu wyłóż nadzienie. Zawiń brzegi i wstaw tartę do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 5 minut i pokrój na kawałki.
5 komentarzy
Smaczna ,już mam ochotę ją robić.
Polecam!
Ależ to wygląda smakowicie :)
Uwielbiam cukinię, a w tym daniu ona wygląda bajecznie. Bardzo fajna propozycja na danie proste, ale bardzo niebanalne :)
Dziękuję!
No! ten przepis idealnie wykorzystuje mój brak formy do tarty, nareszcie ;)