Pieczona pierś z kurczaka w ziołach i czosnku to moj niezawodny przepis na mieciutkie i soczyste miesko. Roznie bywa z piersia kurczaka. Szybka w przygotowaniu, ale czasami to idzie za szybko i mieso moze byc po prostu suche. Ten przepis jest prosty, a sam kurczak smakuje niesamowicie.
Do kurczaka podalam pieczone warzywa.W okresie jesiennym wykorzystuje zazwyczaj warzywa korzeniowe, a wsrod nich ziemniaki, marchewke, pietruszke, pasternak czy kalarepe. Kroje je w osemki, skrapiam oliwka, posypuje sola, ziolami i wrzucam do piekarnika na 30 minut. Warzywa sa pyszne,smakuja jak frytki, ale o ile zdrowsze!
Przepis na pieczona piers z kurczaka w ziolach i czosnku
Skladniki:
5 porcji
- 600 g piersi z kurczaka
- garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 2 zabki czosnku
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Pieczone warzywa korzeniowe
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 pasternaki
- 3 pietruszki
- 1 rzepa
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Zacznij od przygotowania warzyw. Obierz wszystkie warzywa ze skorki i pokroj w osemki. Skrop oliwa, posyp sola i tymiankiem. Wstaw do piekarnika i piecz na 160ºC (termoobieg), okolo 30-40 minut.
- Posyp kurczaka kolendra, papryka i pieprzem, posol.Na podgrzanej oliwie zrumien kurczaka z obu stron.
- Posiekaj bazylie i tymianek, przecisnij przez praske obrany czosnek. Przeloz wszystko do mozdzierza, podlej oliwka, posyp sola i utrzyj na drobniej.
- Rozetnij mieso wzdluz dluzszej czesci i napelnij ziolami. Zawin w folie i wloz na 10 minut do piekarnika. Mieso i warzywa powiny byc gotowe w tym samym czasie.
3 komentarze
A pielarnik w jakiej temperaturze ??
Ok. Przeoczylam. Fajny przepis
160 stolni na termoobiegu, lub 175 stopni bez termoobiegu