Ten dyniowy deser jest po prostu rewelacyjny i zdrowy…no prawie. Troche w nim cukru, ale deser musi byc slodki, prawda? Robilam deser dyniowy juz dwa razy i wreszcie dopracowalam ten przepis, tak zeby nam smakowal, a i moze wam.
Tym razem zrobilam mus dyniowy z gotowanej dynii. Dynie ugotowalam w bardzo malej ilosci wody. Ostudzona dynie zmiksowalam. Taki mus mozna wykorzystac do roznych wypiekow, plackow…czy deserow.
Bardzo podobal mi sie przepis na mus dyniowy U Bei. Po zmodyfikowaniu przepis wyglada nastepujaco
Dyniowy mus na deser
Skladniki:
na 8 malych porcji
- 1 kg dynii po obraniu
- sok z jednej pomaranczy i otarta skorka
- 1 dl syropu klonowego
- 2 dl smietanki
- rodzynki i orzechy do posypania
Wykonanie:
- Ugotuj dynie na parze lub w garnku w bardzo malej ilosci wody. Ostudz i zmiksuj, a potem przetrzyj przez sito.
- Wymieszaj mus dyniowy z sokiem z pomaranczy i otarta skorka oraz syropem klonowym.
- Ubij smietanke i lekko wymieszaj z dynia. Wstaw do lodowki na godzine, a przed podaniem posyp rodzynkami i posiekanymi orzechami.
4 komentarze
pięknie wygląda ;)) ja własnie kupiłam w zeszłym tyg swoją pierwszą dynię
Mmm, pychotka. I taki słoneczny ma kolor :)
Ale suuuuuper! Mam jeszcze 2 dynie :-)
No to do roboty! Nie moge sie obyc bez dynii. Caly czas cos tam pichce