Czekoladowe lody z wiśniami w syropie

Piękna pogoda, więc co pasuje lepiej jak nie czekoladowe lody domowej roboty! Uwielbiam lody! Nie znam osoby, która ich nie lubi! Lubię domowe lody! Takie właśnie są czekoladowe lody z wiśniami w syropie. Przepis na lody jest łatwy, no ale wiadomo lody muszą się zmrozić więc trochę czasu upłynie zanim będzie można je skosztować. Najlepiej zacząć działać z samego rana, aby lody zdążyły zmrozić się na tyle, żeby można było nabrać je łyżką. Do lodów używam maszynki, którą najpierw mrożę przez noc. Tak więc kiedy już ukręcę lody, wlewam masę do zmrożonej maszynki. Mieszadło miesza lody, które się równomiernie się mrożą. Wtedy już dobrze schłodzone przekładam do naczynia i wkładam do zamrażalki na 3 godziny.

czekoladowe lody

Jakie lubicie lody? Ja lubię wszystkie ale najbardziej owocowe. Dlatego do tych dodałam wiśnie w syropie.

Czekoladowe lody

Składniki:

4 żółtka

70 g cukru

szczypta soli

380 ml mleka

380 ml  śmietanki kremówki

225 g mlecznej czekolady, minimum 40% kakao

250 g wiśni w syropie

domowe lody czekoladowe

Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj mleko i śmietankę. Wlej do małego rondelka i doprowadź do wrzenia stale mieszając. Krem zgęstnieje. Zdejmij z kuchni i dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej masę do naczynia z pokrywką i wstaw do zamrażalki na na minimum 3-4 godziny jeśli lody są zmrożone w maszynce do lodów. Jeśli nie mroź lody dłużej i mieszaj je co godzinę, aby się równo mroziły. Moje na zdjęciu mroziły się 4 godziny po uprzednim schłodzeniu w maszynce. Jak widzicie jeszcze nie były do końca zamrożone no i w trakcie robienia zdjęć też troszeczkę się rozpuściły.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.