Pyszny satay z kurczaka

Ostatnio mam fazę na orzechowe masło. Dlatego dzisiaj ugotowałam pyszny satay z kurczaka. Jeśli jeszcze nie znacie tego kremowego sosu to na pewno go polubicie. Ja za nim przepadam! Satay z kurczaka to błyskawiczne danie i można je nieco urozmaicić np. dodać szpinak. Dzisiejszy przepis na satay zawiera kilka konkretnych składników, które w pełni oddają smak tego sosu. Znajdziecie tutaj kumin rzymski i brązową gorczycę oraz czerwoną pastę curry. Polecam użyć odfiletowanych udek z kurczaka, bo jest to mięso soczyste i idealne do sosów. Satay świetnie pasuje do ryżu, ale jeśli lubicie bulgur lub inną kaszę, będzie równie zadowoleni. Tak czy inaczej satay z kurczaka do smaczny obiad na niedzielę. Resztki możecie wziąć do pracy.

przepis satay z kurczaka

satay z kurczaka

Satay z kurczaka

Składniki:

800 g udek z kurczaka

1 czosnek solo

1 ½ łyżki czerwonej pasty curry

50 g orzechowego masła

1 łyżka nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy

450 ml kokosowego mleka

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

100 g szpinaku, świeżego

sól do smaku

1 łyżka soku z limonki

2 łyżki oleju arachidowego

orzeszki ziemne do posypania, opcjonalnie

przepis_satay

Mięso podziel na porcje i zrumień na oleju. Na drugiej patelni zrumień nasiona przypraw, a potem zgnieć w moździerzu. Dodaj przyprawy do mięsa, następnie curry, orzechowe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i kokosowe mleko. Dopraw sos solą i gotuj wolno przez 40 minut. Na koniec dodaj sok z limonki i szpinak. Wymieszaj, szpinak ma jedynie zwiędnąć. Podaj satay z ryżem i sałatą. Można posypać orzeszkami.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.