Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem

Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem to hit niewątpliwie hit stycznia! Uwielbiam kurczaka na wszystkie możliwe sposoby. Chyba nie ma takiego dania z kurczakiem, które by mi nie smakowało! Rozmarynowy kurczak z leśnymi pieczarkami to danie przypominające zapach lasu. Jest to oczywiście zasługą rozmarynu i pieczarek. Co prawda trzeba uważać z rozmarynem, bo jest bardzo dominującym ziołem, dlatego doprawiłam nim jedynie kurczaka. Dopiero soki wydzielające się z kurczaka i oczywiście aromat rozmarynu doprawiły sos. Do tego dania warto wykorzystać kurczaka ze skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy w smaku.

rozmarynowy kurczak z pieczarkami

Rozmarynowy kurczak

Składniki:

800 g kurczaka, obkrojona noga z piersią

4 duże ząbki czosnku

1 gałązka ususzonego rozmarynu

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane)

350 g leśnych pieczarek

300 ml bulionu z drobiu

1 łyżka mąki

natka pietruszki do posypania

Sałatka

150 g ugotowanej kukurydzy

100 g pekińskiej sałaty

½ czerwonej cebuli

1 mały ogórek

3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki

3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis

Pieczone ziemniaki

600 g  ziemniaków

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka curry w proszku lub papryki

2 łyżki oliwy

przepis_salatka

Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Wyjmij mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż aż pieczarki się zrumienią i odparują z wody, wtedy dodaj kurczaka,  przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej bulionem i smaż mięso do miękkości, około 35 minut. Rozrób mąkę z dwoma łyżkami zimnej wody i zaciągnij sos. Posyp pokrojoną natką pietruszki.

Kukurydzę mrożoną ugotuj w lekko osolonej wodzie lub użyj z puszki. Pokrój sałatę, natkę pietruszki i cebulę w cienkie paski. Pokrój ogórka na plasterki. Przygotuj winegret według przepisu w linku. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

kurczak_przepis

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do żaroodpornego naczynia. Posyp solą i curry. Polej oliwą i wymieszaj. Piecz przez 35 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Podaj kurczaka z porcją sałatki i ziemniaków. Polej sosem.

 

 

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.