Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż idealnie pasują do grillowanego kurczaka.
Marynata do kurczaka
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
Marynata
¾ puszki kokosowego mleka, puszka 400 ml
sok z ananasa, puszka 400 g
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok i otarta skaórka z 1 cytryny
3 łyżki soi
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
Dodatkowo
utarta marchewka
krążki czerwonej cebuli
kolendra do posypania
drewniane patyczki do grillowania
Surówka z młodej kapusty
300 g młodej kapusty
2 łyżki oleju arachidowego
1-2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ryżowego octu
1 łyżeczka soku z limonki
czarny pieprz do smaku
Pokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj mięso do marynaty i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie.
Ugotuj ryż według przepisu (kliknij w link powyżej) ale nie dodawaj szafranu. Wodę na ryż wymieszaj z resztą kokosowego mleka. Dalej postępuj jak w przepisie.
Przygotuj surówkę. Poszatkuj kapustę i wymieszaj z resztą składników.
Nabij mięso na szpikulce i ugrilluj na rozgrzanym grillu. Ugrilluj również krążki ananasa.
2 komentarze
bardzo ciekawa marynata
Zawsze trochę inaczej!