Zimne przystawki do grilla

Dodatki do grilla to moja specjalność!  Proponuję ziołowy krem feta. Z radością idę do mojego ziołowego ogródka i obcinam świeże zioła do sosów, dipów i dressingów. Do kremu, który tak naprawdę jest ziołową pastą, dodałam miętę, oregano i bazylię. Te zioła świetnie ze sobą pasują. Innym ciekawym akcentem w kremie jest zaatar. Znacie już tą przyprawę z mojego bloga. Zawsze mam zaatar pod ręką w szczelnie zamkniętym słoiczku i bardzo często używam, np. do wypieków podpłomyków.

Jak zrobić krem feta? O to nic trudnego! Wystarczy zmiksować feta z serkiem i jogurtem, a potem wymieszać z ziołami i oliwą. Prawda, że łatwo! Krem feta to wspaniała przystawka na zimno do grilla. Świetnie pasuje do grillowanego mięsa, ryb, a nawet warzyw. Podaję ją z pieczonymi pomidorami. Takie danie pięknie się prezentuje i pobudza apetyt.

Uwielbiam małe pomidory kiściowe. Są wyjątkowo słodkie i bardzo smaczne. Świetnie pasują do słonego smaku pasty. Pomidory w sezonie są najlepsze. Naturalnie dojrzewają, są soczyste i po prostu che się je jeść. Poza pięknie się prezentują na talerzu. Grilluję je całe z kiścią, polewając lekko oliwą.

kremfeta_przepis_codojedzenia

Krem feta

200 g feta

100 g kremowego serka, np. philadelphia lub łaciate

100 g jogurtu

2 łyżki oliwy

30 g świeżych ziół, bardzo drobno pokrojonych

sól do smaku

1 łyżka przyprawy zaatar

kiść grillowanych pomidorów

krem feta pasta mięta basilika codojedzenia

Zmiksuj krem feta z serkiem, oliwą i ziołami. Dopraw krem solą i posyp zaatar. Udekoruj kiścią grillowanych pomidorów. Podaj jako przystawkę do grilla lub jako pastę na chleb  barbari. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *