Kombucha (kombucza) to nazwa tak zwanego grzyba herbacianego, a także napoju z jego udziałem powstałego z fermentacji uprzednio zaparzonej herbaty.
Przybysz z Azji
Kombucha – grzybek herbaciany – jest znany i ceniony w Azji już od dwóch tysiącleci. Jest symbiotyczną kulturą mikroorganizmów. Napój kombucha nazwany został eliksirem długowieczności lub eliksirem życia, ze względu na wsparcie dla układu trawiennego. Obecnie napój kombucha stał się bardzo popularny na całym świecie. Zagorzali fani mówią, że odżywia ciało, umysł i duszę. Kombucha to sfermentowany naturalny produkt, który jest produkowany zgodnie z tradycyjną azjatycką recepturą. Jest bogaty w naturalne enzymy, lekko gazowany i orzeźwiający.
Jak powstaje kombucha?
Kombucha jest naturalnym napojem probiotycznym powstającym w wyniku fermentacji z udziałem grzybka herbacianego, posłodzonej zielonej, żółtej, czerwonej lub czarnej herbaty. W procesie fermentacji pod wpływem grzybka herbacianego (kombucha), dodany cukier przetwarzany jest w dwutlenek węgla i alkohol o zawartości ok. 0,5%. Kombucha zawiera żywe drobnoustroje i wymaga przechowywania i transportu w warunkach chłodniczych, a jej pasteryzowanie niekorzystnie wpływa na związki bioaktywne występujące w napoju.
Jakie bioaktywne związki zawiera kombucha?
Kombucha powstaje w procesie fermentacji. Jest naturalnym probiotykiem – zawiera korzystne dla jelit bakterie. W kombuchy wyodrębniono kwas glukonowy, kwas glukoronowy, kwas octowy i kwas mlekowy oraz witaminy z grupy Bi C. Dzięki obecności tych organicznych kwasów kombucha ma przyjemny kwaskowaty smak.
Właściwości kombuchy
Prozdrowotne działanie kombuchy było od dawna znane w nurcie medycyny naturalnej. Niewiele jest, jak do tej pory, badań naukowych przeprowadzonych na ludziach pijących kombuchę, które mogłyby potwierdzić ten pozytywny wpływ na zdrowie. W badaniach z udziałem zwierząt laboratoryjnych stwierdzono, że kombucha ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazywała też działanie ochronne przeciwko działaniu wolnych rodników, jak również działała stymulująco na układ odpornościowy i wpływała na kontrolę glikemii.
Rodzaje i smaki kombuchy
W sklepie internetowym organic24.pl pod linkiem https://organic24.pl/category/napoje-ekologiczne-kombucha – dostępna jest kombucha w różnych smakach. Firma VOELKL dostarcza kombuchę naturalną – oryginalną i smakową np. limonka – imbir czy wiśnia – mięta. BE – TEA oferuje kombuchę w wersjach zielona herbata i zielona herbata z melisą. VIGO oprócz kombuchy oryginal proponuje kombuchę schisandra, acai, ogórek – kolendra oraz imbir z acerolą. W ofercie ZAKWASOWNI znajdują się rodzaje kombuchy: reishi & chaga, jod & magnez, lawendowa, pigwowa, różana, truskawa, z hibiskusem, z kurkumą i cytryną oraz z czarnej i zielonej herbaty.
Co znajduje się w składzie kombuchy do picia?
Każda firma wytwarzająca kombuchę proponuje swój wybór smaków, dodatków i rodzajem bazowej herbaty. Napój Kombucha Voelkel’a to fermentowana słodzona herbata – zielona, mate i czarna wzbogacona dodatkiem ziół o działaniu poprawiającym trawienie i oczyszczającym. Propozycja Vigo kombuchy z schisandrą to wyrafinowana kompozycja kombuchy i schisandry (cytryniec chiński). Słodzona jest jedynie ekstraktami owocowymi – bez dodanego cukru, aspartamu czy innych słodzików, dzięki czemu jest delikatnie owocowa, lecz niesłodka.
Jak pić kombuchę?
Rekomendowane jest picie kombuchy nie więcej niż 100 – 150 ml jednorazowo. Można ją pić na czczo i po posiłkach. Przy regularnym stosowaniu kwasy organiczne zawarte w kombuchy pomagają w wydalaniu z organizmu substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Cukier, który był dodany do procesu fermentacji zostaje zużyty i zamieniony na kwasy organiczne więc nie jest przeszkodą dla osób go unikających. Niepasteryzowana kombucha powinna być przechowywana w lodówce. Powstający osad jest naturalnym zjawiskiem. Podobnie jak inne gazowane napoje – kombucha najlepiej smakuje gdy jest schłodzona.