Dzisiaj jest Dzień Babci. Mam dla Was kilka propozycji na pyszne ciasto. Wiem, że babcia moich dzieci, moja mama bardzo lubi moje wypieki. Zapraszam zatem na proste i sprawdzone wypieki na dzień babci.
U nas w domu uwielbiamy jabłka. Ciasto z jabłkami to najszybsze i proste ciasto do kawy. Polecam zatem smaczne ciasto biszkoptowe z jabłkami. To ciasto świetnie smakuje z sosem waniliowym lub lodami. Długo zachowuje świeżość, ale szybko znika z talerza.
Kolejne ciasto, to ciasto, które cudownie pachnie kokosem i w smaku przypomina nieco kokosowe bounty. To ciasto piekę często, bo moi milusińscy bardzo lubią kokosowe wypieki. Ciasto jest bardzo wilgotne. Bardzo lubię to, że jest w nim mnóstwo kokosowych wiórków.
Jeśli macie trochę mrożonych jagód lub dżem jagodowy to polecam ciasto maślane z jagodami. Jak sama nazwa wskazuje to ciasto zawiera sporo masła. Osobiście uważam, że wypieki na maśle są najlepsze, takie aromatyczne!
To ciasto wygląda jak przełożone dżemem, jest bardzo smaczne. Ja piekłam je ze świeżymi jagodami, ale zimą używam mrożonych jagód lub dżemu.
Moja mama bardzo lubi cynamon, więc kiedyś upiekłam ciastka z cynamonem, posypane perłowym cukrem. Piecze się je bardzo szybko. Po upieczeniu, ciastka, które są jeszcze miękkie kroję ukośnie. Po ostygnięciu ciastka są na wierzchu chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Dodam, że te ciastka polubią nie tylko babcie, ale i wnuki.
Dzień Babci proponuję uświęcić pyszną roladą banoffee. Czekolada, dulce de leche i banany to marzenie! Jeśli już skuszę się na ciasto to właśnie na roladę banoffee lub ciasto z gruszkami.
Miłego świętowania!
3 komentarze
Wszystkie pysznie wyglądają, nie wiadomo na co się zdecydować :)
Pozdrawiam
Zufik
Pozdrawiam!
Mmmm, jak to wygląda! Zwłaszcza ciasto maślane z jagodami wydaje mi się być super propozycją dla Babci i Dziadka – świetne będą z herbatą. A jakiś pomysł na tort na dzień babci i dziadka? Myślałam o czymś lekkim, owocowym, np. z galaretką albo świeżymi malinami. Zastanawiam się czy zwykły biszkopt z taką galaretką miałby wyrazisty i sensowny smak, czy jednak warto dodać tam jakiś krem albo masę?