Maślany placek z jagodami

Placek z jagodami to szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Puszyste, lekkie, delikatne, bardzo dobre i łatwe ciasto z leśnymi jagodami. Jagody uzbierałam z mężem. Właściwie wybraliśmy się na grzyby. Znaleźliśmy tylko trzy ale za to jagody dopisały. Nie wiem czy po tych ostatnich deszczach będą jeszcze jakieś jagody ale grzyby na pewno!

Mimo tego cieszę się, że mogłam upiec to ciasto z jagodami. Jest to typowe ciasto ucierane na maśle. Zawsze podkreślam, że ucierane ciasta piekę na maśle. Margaryna w ogóle nie egzystuje w mojej kuchni. Zamiast masła do wypieków używam kokosowego oleju. Zdarza się, że piekę ciasto na oleju rzepakowym. Placek z jagodami upiekłam na maśle solonym.  Odrobina soli w wypiekach podkreśla ich smak. Kiedy używam masła niesolonego to zawsze dodaję szczyptę soli na ogół wtedy, kiedy ubijam pianę z białek. Przepis na ciasto jest prosty należy jednak pamiętać aby wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze.

placek ucierane jagody codojedzenia przepis

ciasto ucierane foodblog codojedzenia

ciasto_ucierane_jagody_codojedzenia

Placek z jagodami

20 porcji, prostokątna forma 22 cm x 32 cm

Składniki:

250 g masła, miękkiego solonego

200 g cukru

5 jajek

1  łyżeczka waniliowego ekstraktu

50 g mąki ziemniaczanej

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

450 g jagód

3 łyżki migdałowych płatków

1 łyżka cukru pudru do posypania

ucierany placek z jagodami przepis codojedzenia

Przygotuj dwie miski. Do jednej dodaj odważone masło, cukier i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj do białości. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, dlatego użyj miałkiego cukru. Oddziel białka od żółtek i umieść w drugiej misce. Do masy maślanej dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i krótko zmiksuj. Pianę ubij na sztywno ze szczyptą soli pod warunkiem, że używasz niesolonego masła. Wymieszaj delikatnie z masą maślaną.

Zwilż papier do pieczenia wodą, zgnieć, wyprostuj i wyłóż nim formę dopieczenia. Prawda, że papier „nie ucieka” z formy! Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Następnie rozprowadź równomiernie jagody, po czym resztę ciasta. Posyp wierzch ciasta migdałowymi płatkami i wstaw na dolny poziom, do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ciasto przez 35 – 40 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudź. Posyp placek cukrem pudrem i pokrój na 20 kawałków.

7 komentarzy

  • Ucięła się część przepisu z mąką ;) Więc ja po wmiksowaniu żółtek, szpatułką powoli i na raty wtłoczyłam w masę białka a na końcu delikatnie, również szpatułką, przesianą mąkę. Zmniejszyłam proporcjonalnie składniki, bo miałam tylko 350g jagód i z moich obliczeń wyszło, że taka ilość składników wystarczy na okrągłą blachę o średnicy 26cm. Moja miała 25cm, ale i tak wydawało mi się, że ciasta jest za mało. Bałam się, że na spodzie wyjdzie zakalec, bo moje rozmrożone jagody były bardzo wilgotne, ale o dziwo się udało. Piekłam 45minut. Ostatnie 5 minut na 3 od dołu żeberku piekarnika, aby mieć pewność, że spód się dopiekł. Generalnie wyszedł super! Mogłam jeszcze chwilę dłużej przytrzymać dół, aby był bardziej rumiany, ale grunt, że nie wyszedł zakalce. Dałam jednak do 350g jagód zdecydowanie ponad 50g mąki ziemniaczanej. Na wierzch dałam również sporo płatków migdałowych, które zdecydowanie podbiły smak (nie spaliły się na wierzchu!). Ostatecznie dla mnie jednak ten placek jest ciut za mało słodki, ale myślę, że to wina moich jagód, które były dość cierpkie. Następnym razem dam mniej jagód, bo wolę w cieście, więcej ciasta niż owoców :D Wyszedł baaardzo jagodowy ;) Pozdrawiam

    • Już dopisałam, dziękuję za uwagę. Oczywiście można dodać mniej jagód i więcej cukru. Może się wydawać, że ciasta jest mało ale wyrasta całkiem nieźle. Pozdrawiam serdecznie!

  • A ile proszku? W opisie jest mowa o mące z proszkiem: „Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i krótko zmiksuj”?????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *