Dzisiaj nie chciało mi się siedzieć w kuchni. Taka piękna pogoda i w miarę ciepło. Nawet można było posiedzieć trochę na balkonie. W słońcu było całkiem przyjemnie. Po południu przypomniało mi się ciasto bananowe z kremem twarożkowym. Doszłam do wniosku, że koniecznie muszę upiec ciasto na niedzielę. Zamarzyło mi się to ciasto. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką.
Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe. Ale to jest ciasto bananowe z dodatkiem ananasa. Doszłam do wniosku, że krem maślano serowy równie będzie tu pasował jak w cieście marchewkowym.
Ciasto bananowe z kremem
na formę 18 cm x 25 cm
Składniki:
2 banany, średniej wielkości
4 plastry ananasa w zalewie
180 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g + 10 połówek orzechów pekan
100 g cukru + 2 łyżki
125 ml oleju
1 jajko
szczypta soli
Krem
60 g masła
200 g twarożku
60 g cukru pudru lub wedle smaku
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Jeśli nie dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem nastaw go na 175ºC. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, proszek do pieczenia. Wsyp sól, posiekane orzechy i 100 g cukru. W drugiej misce umieść posiekane ananasy i zgniecione widelcem banany. Dodaj jajko, wlej olej i wymieszaj. Połącz z suchymi składnikami. Foremkę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź.
Na patelnię wsyp cukier i orzechy. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści, a orzechy lekko zrumienią. Wymieszaj orzechy z karmelem i wyłóż na papier do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy orzechy ostygną grubo pokrój. W miseczce zmiksuj masło z cukrem pudrem, po czym dodaj twarożek. Pamiętaj, że masło i twarożek muszą mieć temperaturę pokojową. Posmaruj ciasto kremem i posyp orzechową kruszonką. Pokrój na kawałki.
10 komentarzy
pyszne ciasto:)
Dziękuję!
Ale fajne wilgotne w środku :D Marchewkowe bardzo lubimy a takie na pewno też by nam zasmakowało :)
Na pewno!
Wygląda zniewalająco :) Takie mięknie, lekkie… idealne!
Japp!
ale kuszące ciacho
Polecam do upieczenia!
Rewelacyjne ciasto!
Dziękuję Pati!