…Tam gdzie szafran rośnie…

Ciasto szafranowe z tosca to kolejne świąteczne ciasto w stylu szwedzkim. Co roku piekę ciasto z szafranem na święta. Jest to proste ciasto ucierane ale dodatek szafranu dodaje mu luksusu. Ciasto z szafranem jest bardzo aromatyczne. Zresztą wszystkie szafranowe wypieki jak i potrawy z dodatkiem szafranu mają specyficzny smak i aromat. Nie wszyscy lubią tą przyprawę. Osobiście piekę i gotuję ze szafranem tak często jak tylko to możliwe.

Okres świąteczny to typowy okres gdzie używam szafranu więcej jak nigdy dotąd. Ciasto szafranowe z tosca to ciasto dosyć nietypowe. Najpierw wydawało mi się, że za dużo w nim mąki i płynu. Potem z niecierpliwością czekałam aż się upiecze. Przyznam, że nie liczyłam na to, że ciasto będzie takie pyszne. Trochę je przypiekłam ale i tak było smaczne i wilgotne. Jest w nim sporo szafranu ale porcja ciasta jest naprawdę spora.

ciasto szafranowe z tosca przepis szafran codojedzenia

Kruszonkę zwana tosca na ogół przygotowuję z migdałów. Ale w ten sam sposób można ją przyrządzić z owsianych płatków. Domyślacie się, że do kruszonki dodałam cynamon. W okresie świątecznym również cynamonu nigdy nie za dużo. Uwielbiam świąteczne wypieki. Pachnie w całym domu, jest nastrojowo i rodzinnie.

ciasto_szafran_wypiekiszafranowe_codojedzenia

Ciasto szafranowe z tosca

15 – 20 porcji, prostokątna forma 25 cm x 35 cm

Składniki:

100 g masła, rozpuszczonego, u mnie solone

150 ml śmietanki, 36%

250 mleka

1 jajko

250 g cukru

500 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 g szafranu, zmielonego

2 łyżki cukru pudru do posypania

tłuszcz i tarta bułka do formy

Tosca

150 g masła, rozpuszczonego

200 g cukru

120 g owsianych płatków

3 łyżeczki cynamonu

szafranowe ciasto z tosca przepis święta codojedzenia

Nastaw piekarnik na 225ºC. Przygotuj miskę i mały rondelek. Odważ masło i włóż do rondelka. Podgrzewaj aż masło się rozpuści. Dodaj zmielony szafran  oraz śmietankę z mlekiem. Odważ mąkę, cukier i wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, waniliowy ekstrakt (u mnie w proszku) i wymieszaj suche składniki balonową trzepaczką. Następnie wlej płyn i wymieszaj ciasto. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Wbij jajko i jeszcze raz wymieszaj.

Foremkę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy i rozprowadź równomiernie. Rozpuść masło na tosca. Dodaj cukier, cynamon i owsiane płatki. Rozprowadź masę na wierzchu ciasta.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w formie, oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *