Misa mocy z kalafiorem, halloumi i hummusem

Misa mocy, miska zdrowia, poke bowl czy healthy bowl! Wiele nazw ale moc ta sama! Uwielbiam jedzenie, takie, kiedy mogę pomieszać różne składniki z różnych kuchni świata. Dzisiejsza misa mocy to danie międzynarodowe. Zaczęłam od przyrządzenia hummusu. Znacie mnie i wiecie, że rzadko idę na łatwiznę i gotuję od podstaw. Kupuję suchą ciecierzycę zalewam wodą na noc i gotuję na drugi dzień. Czy jest to trudne? Oczywiście, że nie!

Zdarza mi się, że zapominam o namoczeniu ciecierzycy ale mam plan B. W zamrażalce zawsze znajdę już namoczone strączki. Wystarczy je wrzucę do wrzątku i ugotuję. Zdradzę wam tajemnicę. Tak postępuję ze wszystkim strączkami. Według mnie hummus z własnoręcznie gotowanej ciecierzycy jest o wiele smaczniejszy. Przygotowując hummus korzystam z przepisu na domowy hummus, który od czasu do czasu urozmaicam np. posypując go przyprawą dukkah.

misa mocy salatka przepis halloumi hummus kalafior codojedzenia

Misa mocy z halloumi to niezła doza białka i tłuszczu. Halloumi to ser solankowy, które zrumieniony na patelni nabiera smaku. Osobiście przepadam za tym serem i stosuję go w mojej kuchni bardzo często, głównie na gorąco. Smażę plastry sera bezpośrednio na patelni, zwykłej lub grillowej lub panieruję halloumi w przyprawach i migdałach przed smażeniem.

Kalafior to pospolite warzywo, które w misce mocy przechodzi metamorfozę. Wiele osób nie cierpi gotowanego kalafiora, więc po co się męczyć skoro kalafior można upiec. Pieczony kalafior smakuje o wiele lepiej. Tym razem pokroiłam go na plastry, skropiłam  oliwą i piekłam al dente w nagrzanym piekarniku.

C jeszcze zawiera miska mocy? Awokado! Awokado jest zdrowe i pełne wysokowartościowych kwasów tłuszczowych. Nc dziwnego, że awokado jest często zwane avo – mazing. Jem je codziennie jako dodatek do sałatki lub koktajlu.

misa mocy halloumi hummus awokado codojedzenia

Tak mocna jest miska mocy według dzisiejszego przepisu. Proste składniki, które ja zawsze mam w lodówce.

Misa mocy

2 porcje

Składniki:

120 g halloumi

1 łyżeczka kokosowego oleju do smażenia

porcja hummus, tutaj przepis

1 awokado

2 łyżeczki przyprawy dukkah

300 g kalafiora

1 łyżka oliwy

sól i przyprawy do smaku

garść włoskich orzechów

50 g sałatkowego miksu

2 łyżki karmelizowanego octu balsamicznego, tutaj przepis

misa mocy healthy bowl sałatka codojedzenia blog kulinarny

Przygotuj dwie miski. Na dnie ułóż porcję sałatkowego miksu i hummus. Pokrój halloumi na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor na rozgrzanym kokosowym oleju. Uwaga, smażony halloumi pryska tłuszcz. Usuń liście z kalafiora i twardą łodygę. Pokrój warzywo na plastry o grubości 1 cm.  Skrop oliwą, posyp solą i przyprawami wedle smaku. Piecz kalafior w nagrzanym piekarniku na 200ºC. Kalafior powinien być al dente, więc 25 minut w zupełności wystarczy. Kalafiora i halloumi proponuję przyrządzić jednocześnie. Kiedy pieczenie kalafiora dobiega końca zaczynam smażyć halloumi. Ułóż gorący halloumi i kalafior na sałacie. Sałatka będzie na ciepło z zimnymi dodatkami. Na wierzchu połóż kawałki awokado i orzechy.

Dodatkowo ugotowałam karmelizowany sos z octu balsamicznego. Pamiętaj, gotuj sos wolno aż zacznie zacznie gęstnieć. Polej sałatkę sosem. Posypałam sałatkę dodatkowo dukkah. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *