Misa mocy z kalafiorem, halloumi i hummusem

Misa mocy, miska zdrowia, poke bowl czy healthy bowl! Wiele nazw ale moc ta sama! Uwielbiam jedzenie, takie, kiedy mogę pomieszać różne składniki z różnych kuchni świata. Dzisiejsza misa mocy to danie międzynarodowe. Zaczęłam od przyrządzenia hummusu. Znacie mnie i wiecie, że rzadko idę na łatwiznę i gotuję od podstaw. Kupuję suchą ciecierzycę zalewam wodą na noc i gotuję na drugi dzień. Czy jest to trudne? Oczywiście, że nie!

Zdarza mi się, że zapominam o namoczeniu ciecierzycy ale mam plan B. W zamrażalce zawsze znajdę już namoczone strączki. Wystarczy je wrzucę do wrzątku i ugotuję. Zdradzę wam tajemnicę. Tak postępuję ze wszystkim strączkami. Według mnie hummus z własnoręcznie gotowanej ciecierzycy jest o wiele smaczniejszy. Przygotowując hummus korzystam z przepisu na domowy hummus, który od czasu do czasu urozmaicam np. posypując go przyprawą dukkah.

misa mocy salatka przepis halloumi hummus kalafior codojedzenia

Misa mocy z halloumi to niezła doza białka i tłuszczu. Halloumi to ser solankowy, które zrumieniony na patelni nabiera smaku. Osobiście przepadam za tym serem i stosuję go w mojej kuchni bardzo często, głównie na gorąco. Smażę plastry sera bezpośrednio na patelni, zwykłej lub grillowej lub panieruję halloumi w przyprawach i migdałach przed smażeniem.

Kalafior to pospolite warzywo, które w misce mocy przechodzi metamorfozę. Wiele osób nie cierpi gotowanego kalafiora, więc po co się męczyć skoro kalafior można upiec. Pieczony kalafior smakuje o wiele lepiej. Tym razem pokroiłam go na plastry, skropiłam  oliwą i piekłam al dente w nagrzanym piekarniku.

C jeszcze zawiera miska mocy? Awokado! Awokado jest zdrowe i pełne wysokowartościowych kwasów tłuszczowych. Nc dziwnego, że awokado jest często zwane avo – mazing. Jem je codziennie jako dodatek do sałatki lub koktajlu.

misa mocy halloumi hummus awokado codojedzenia

Tak mocna jest miska mocy według dzisiejszego przepisu. Proste składniki, które ja zawsze mam w lodówce.

Misa mocy

2 porcje

Składniki:

120 g halloumi

1 łyżeczka kokosowego oleju do smażenia

porcja hummus, tutaj przepis

1 awokado

2 łyżeczki przyprawy dukkah

300 g kalafiora

1 łyżka oliwy

sól i przyprawy do smaku

garść włoskich orzechów

50 g sałatkowego miksu

2 łyżki karmelizowanego octu balsamicznego, tutaj przepis

misa mocy healthy bowl sałatka codojedzenia blog kulinarny

Przygotuj dwie miski. Na dnie ułóż porcję sałatkowego miksu i hummus. Pokrój halloumi na cienkie plasterki i smaż na złoty kolor na rozgrzanym kokosowym oleju. Uwaga, smażony halloumi pryska tłuszcz. Usuń liście z kalafiora i twardą łodygę. Pokrój warzywo na plastry o grubości 1 cm.  Skrop oliwą, posyp solą i przyprawami wedle smaku. Piecz kalafior w nagrzanym piekarniku na 200ºC. Kalafior powinien być al dente, więc 25 minut w zupełności wystarczy. Kalafiora i halloumi proponuję przyrządzić jednocześnie. Kiedy pieczenie kalafiora dobiega końca zaczynam smażyć halloumi. Ułóż gorący halloumi i kalafior na sałacie. Sałatka będzie na ciepło z zimnymi dodatkami. Na wierzchu połóż kawałki awokado i orzechy.

Dodatkowo ugotowałam karmelizowany sos z octu balsamicznego. Pamiętaj, gotuj sos wolno aż zacznie zacznie gęstnieć. Polej sałatkę sosem. Posypałam sałatkę dodatkowo dukkah. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *