Czekoladowe smoothie z awokado i kokosem

Ostatnio dużo trenuję i potrzebuję sobie dogodzić przed czy po treningu. Nawet jeśli jestem do reszty wypompowana  z sił to czekoladowe smoothie z awokado i kokosem stawia mnie na równe nogi niemalże od razu.

Bardzo lubię połączenie awokada z czekoladą. Prezentowałam już tu na blogu muffinki z awokado czy czekoladowy krem z awokado. Dzisiejsze smoothie to totalna wersja wegańska, LCHF i bezglutenowa. Kolejny przepis do styczniowego dietetycznie i zdrowo. Przepis prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Jeśli macie za dużo dojrzałych awokado w domu to do dzieła!

czekoladowe smoothie z awokado i kokosem

Czekoladowe smoothie z awokado i kokosem

2 porcje

Składniki:

puszka kokosowego mleka

2 awokado

6 łyżeczek kakao, lub wedle smaku

syrop z agawy lub miód do osłodzenia (lub stewia), wedle smaku

1 łyżka kokosowego oleju, ekologicznego i raw, opcjonalnie

Do posypania

wiórki kokosowe

orzechy laskowe

kawałek gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Napełnij szklanki koktajlem i udekoruj posypką. Do czekoladowego smoothie użyłam również kokosowego oleju. Nie mylcie ekologicznego i raw ( olej wyciśnięty na zimno) oleju kokosowego z kostką kokosową, którą można spotkać w sklepie jako kokosowe masło. To masło zawiera transtłuszcze i jest niezdrowe dla organizmu.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *