Ostatnio dużo trenuję i potrzebuję sobie dogodzić przed czy po treningu. Nawet jeśli jestem do reszty wypompowana z sił to czekoladowe smoothie z awokado i kokosem stawia mnie na równe nogi niemalże od razu.
Bardzo lubię połączenie awokada z czekoladą. Prezentowałam już tu na blogu muffinki z awokado czy czekoladowy krem z awokado. Dzisiejsze smoothie to totalna wersja wegańska, LCHF i bezglutenowa. Kolejny przepis do styczniowego dietetycznie i zdrowo. Przepis prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Jeśli macie za dużo dojrzałych awokado w domu to do dzieła!
Czekoladowe smoothie z awokado i kokosem
2 porcje
Składniki:
puszka kokosowego mleka
2 awokado
6 łyżeczek kakao, lub wedle smaku
syrop z agawy lub miód do osłodzenia (lub stewia), wedle smaku
1 łyżka kokosowego oleju, ekologicznego i raw, opcjonalnie
Do posypania
wiórki kokosowe
orzechy laskowe
kawałek gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Napełnij szklanki koktajlem i udekoruj posypką. Do czekoladowego smoothie użyłam również kokosowego oleju. Nie mylcie ekologicznego i raw ( olej wyciśnięty na zimno) oleju kokosowego z kostką kokosową, którą można spotkać w sklepie jako kokosowe masło. To masło zawiera transtłuszcze i jest niezdrowe dla organizmu.
8 komentarzy
To smoothie jest doskonale <3
Z checia wyprobuje :)
Btw. W ostatnim zdaniu wkradl Ci sie maly blad ;)
O dziękuję! Rzeczywiście, już poprawiłam, s koło z na klawiaturze, a ja trenuję i piszę już prawie bez patrzenia…
Pozdrawiam serdecznie
To smoothie jest niesamowicie kuszące. Byłabym chętna spróbować :)
Polecam bardzo!
i jak tu się odchudzac
Wart spróbowania ,ale piękne zdjęcia!.
Przepysznie się prezentuje! :)
Dziękuję