351
Witam serdecznie! Dzisiaj w menu grecka zapiekanka gigantes plaki. Jest to zapiekanka z białej fasoli z dodatkiem pomidorów, boczku i ziół, podana oczywiście z greckim owczym serem typu feta czy halloumi. Wspaniała zapiekanka na kolację czy szybki obiad zwłaszcza, że można je przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec.
Oryginalna zapiekanka gigantes plaki nie zawiera boczku, więc dla chętnych wegetarianów wystarczy tylko zrezygnować z boczku. Zapiekankę można przyrządzić z pokrojonymi pomidorami z puszki, ale ja uważam, że smak świeżych, koktajlowych pomidorów nadaje tej potrawie fajny charakter.
Przepis na Gigantes Plaki
Składniki:
na 2 porcje
- 300 g białej, dużej fasoli, waga ugotowanej fasoli
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała marchewka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 100 g bacon
- 250 g pomidorów koktajlowych
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta cynamonu
- czarny pieprz do smaku
- 100 g sera halloumi, opcjonalnie feta
- posiekana natka pietruszki
- sól do smaku
Wykonanie:
- Dużą białą fasolę typu jaś namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na patelni. Dodaj pokrojony czosnek, oregano, cynamon, marchewkę i seler pokrojone w kostkę. Smaż aż warzywa będą miękkie po czym dodaj fasolę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż całość do żaroodpornej formy. Ułóż przekrojone na pół pomidory i włóż zapiekankę do piekarnika na 15 minut. Wyjętą z lodówki zapiekankę przypiecz 10 minut dłużej. Temperatura piekarnika 175ºC.