Witam i zapraszam serdecznie na szybki obiad! Jeśli Wam się znudziły mielone to na odmianę proponuję frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą, bakłażanem i cukinią.
Podczas przyrządzania frykadelek zawsze idę na skróty. Doprawiony farsz nabieram łyżką i rzucam na blachę, a potem wstawiam na chwilę do piekarnika. Jak ma być szybki obiad to trzeba działać szybko, prawda!
Bakłażan i cukinię smażę lub grilluję w piekarniku. Uwielbiam te warzywa w sosie pomidorowym. Jeśli chodzi o mnie to taki jarski sos w zupełności by mnie zadowolił, ale moi mięsożercy nie dają się przekonać. Muszę przyznać, że frykadelki w tak przyrządzonym sosie smakuję wspaniale, a jeszcze do tego zapieczone z mozzarellą…po prostu pycha.
Przepis na frykadelki w sosie pomidorowym zapiekane
Składniki:
na 5 – 6 osób
- 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe
- 1 cebula, starta na najmniejszych oczkach
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietanki
- 1 łyżeczka mieszanych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek
Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Stołową łyżką porcjuj mięso – frykadelki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw frykadelki do nagrzanego piekarnika, u mnie 200 ºC i termoobieg, na 10 minut. Wyjmij i przełóż do naczynia, w którym będą zapiekane z sosem.
Sos pomidorowy z warzywami
- 1 bakłażan
- 1 zielona cukinia
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżych liści bazylii
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 mozzarella, około 125 g
Bakłażan i cukinię pokrój w plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Najlepiej umieść warzywa na durszlaku. Następnie usmaż na patelni lub ugrilluj w piekarniku. Ułóż warzywa na frykadelkach.
Teraz przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przyprawy, zioła i zagotuj sos. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij rozmaryn i wylej sos na frykadelki, poruszaj trochę łyżką, aby częściowo spłynął na dno naczynia. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarella. Włóż do piekarnika i całość zapiecz przez 10 minut.
Frykadelki w sosie można przygotować wcześniej, a dopiero później zapiec. Proponuję więc najpierw włożyć je do piekarnika bez mozzarella. Kiedy danie będzie już ciepłe wtedy dodajemy mozzarella. Mozzarella powinna być jedynie lekko roztopiona i ciągnąca.
Podaj frykadelki z makaronem lub ryżem. Ja dzisiaj ugotowałam ryż z kalafiora.
9 komentarzy
i mnie się podoba!
Z chęcią wielką wypróbuje :)
A proszę!
Wygląda naprawdę smacznie. Super, że w przygotowaniu jest takie szybkie. Frykadelki – nawet nazwa jest fajna :)
No właśnie!
jak zawsze apetycznie
Uwielbiamy takie mięsa…
No i pysznie!;)
Dziękuję!
Pysznie wyglądają te frykadelki :)