Melanzane alla parmigiana czyli włoska zapiekanka z bakłażana. Prawda, że pięknie brzmi po włosku! A jak smakuje! Jestem zwolenniczką bakłażana czyli innymi słowy oberżyny pod każdą postacią. Polecam przepis na zapiekany bakłażan, bakłażan z jogurtem czy pasta z bakłażanem i wiele innych, które tu znajdziecie wertując po blogu.
Dzisiejsza zapiekanka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do kotletów schabowych, na które przepis ukaże się wkrótce. Prosta i bardzo smaczna przystawka na ciepło lub jako samodzielne danie podane z grzankami.
Wczoraj mieliśmy gości na kolacji i między innymi podałam właśnie zapiekankę z bakłażana, którą wszyscy byli zachwyceni.Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami.
Włoska zapiekanka
Składniki:
5 – 8 porcji
- 3 oberżyny (bakłażany), średniej wielkości
- 3jajka
- 150 ml mąki
- 100 ml utartego parmesanu + 2 łyżki do posypaniu przed podaniem
- 125 g mozzarella
- oliwa do smażenia
- sól do smaku
Sos pomidorowy
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 7 dużych liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól i trochę cukru do smaku
Wykonanie:
- Pokrój bakłażany w plasterki w 0,5 cm grube plasterki posól i odstaw na druszlaku na 30 minut. Osusz papierowym ręczniczkiem.
- Jajka roztrzep. Zamocz każdy krążek oberżyny w jajku, a potem obtocz w mące. Ułóż oberżynę na wysmarowanej tłuszczem formie i piecz w piekarniku na 225ºC przez 10 minut. Odwróć po połowie czasu.
- Z podanych składników ugotuj sos i zmiel w blenderze.
- Ułóż w formie partiami upieczonego bakłażana, mozzarella, polej sosem i posyp parmezanem. Włóż zapiekankę do piekarnika na 225º i zapiecz przez 15 minut.
11 komentarzy
Uwielbiam zapiekane bakłażany, właśnie miałam szukać jakiegoś włoskiego przepisu z nimi w roli głównej, a tu u Ciebie podane jak na talerzu ;) Dawno do Ciebie nie zaglądałam, pora nadrobić ;) Może dołączysz do mojej akcji Warzywa psiankowate?
O dziękuję za zaproszenie!
Wspaniale, może jeszcze coś dodasz? :P
O na pewno
Pysznie się prezentuje. Osobiście wolę cukinię od bakłażana, ale dobrze przyrządzonym i podanym nigdy nie wzgardzę. :)
Dziękuję!
pysznie wygląda, dawno żadnej zapiekanki nie robiłam
dziękuję Iza!
Uwielbiam wszystko co zawiera jakiekolwiek ilości bakłażana ;)!
Ja też!
[…] Włoska zapiekanka z bakłażana – Co do jedzenia […]