Melanzane alla parmigiana czyli włoska zapiekanka z bakłażana. Prawda, że pięknie brzmi po włosku! A jak smakuje! Jestem zwolenniczką bakłażana czyli innymi słowy oberżyny pod każdą postacią. Polecam przepis na zapiekany bakłażan, bakłażan z jogurtem czy pasta z bakłażanem i wiele innych, które tu znajdziecie wertując po blogu.
Dzisiejsza zapiekanka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do kotletów schabowych, na które przepis ukaże się wkrótce. Prosta i bardzo smaczna przystawka na ciepło lub jako samodzielne danie podane z grzankami.
Wczoraj mieliśmy gości na kolacji i między innymi podałam właśnie zapiekankę z bakłażana, którą wszyscy byli zachwyceni.Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami.
Włoska zapiekanka
5 – 8 porcji
Składniki:
3 oberżyny (bakłażany), średniej wielkości
3 jajka
100 g mąki
30 g startego parmesanu + 2 łyżki do posypaniu przed podaniem
125 g mozzarella
oliwa do smażenia
sól do smaku
Sos pomidorowy
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
pół małej cebuli
1 ząbek czosnku
7 dużych liści bazylii
1 łyżka oliwy
sól i cukier do smaku
Pokrój bakłażany w plasterki w 0,5 cm grube plasterki posól i odstaw na druszlaku na 30 minut. Osusz papierowym ręczniczkiem.
Jajka roztrzep. Zamocz każdy krążek oberżyny w jajku, a potem obtocz w mące. Ułóż oberżynę na wysmarowanej tłuszczem formie i piecz w piekarniku na 225ºC przez 10 minut. Odwróć po połowie czasu.
Z podanych składników ugotuj sos i zmiel w blenderze.
Ułóż w formie partiami upieczonego bakłażana, mozzarella, polej sosem i posyp parmezanem. Włóż zapiekankę do piekarnika na 225º i zapiecz przez 15 minut.
11 komentarzy
Uwielbiam zapiekane bakłażany, właśnie miałam szukać jakiegoś włoskiego przepisu z nimi w roli głównej, a tu u Ciebie podane jak na talerzu ;) Dawno do Ciebie nie zaglądałam, pora nadrobić ;) Może dołączysz do mojej akcji Warzywa psiankowate?
O dziękuję za zaproszenie!
Wspaniale, może jeszcze coś dodasz? :P
O na pewno
Pysznie się prezentuje. Osobiście wolę cukinię od bakłażana, ale dobrze przyrządzonym i podanym nigdy nie wzgardzę. :)
Dziękuję!
pysznie wygląda, dawno żadnej zapiekanki nie robiłam
dziękuję Iza!
Uwielbiam wszystko co zawiera jakiekolwiek ilości bakłażana ;)!
Ja też!
[…] Włoska zapiekanka z bakłażana – Co do jedzenia […]