Lubicie risotto? Grzybowe risotto z suszonych grzybów to moje ostatnie odkrycie. Przyrządziłam je z dodatkiem pieczarek, fasolki i strączków soi. Tak przyrządzone risotto to wspaniałe wegetariańskie danie lub przystawka do obiadu. Wypróbowałam risotto z wątróbką drobiową i wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe kombo. Wątróbka to zdrowy i smaczny podrób, którym ja i mój mąż raczymy się przynajmniej raz na dwa tygodnie. Podobnie jak risotto również wątróbka jest łatwa w przygotowaniu.
Wracając do risotto jak wspomniałam ugotowałam je z grzybami. Smak risotta jest dosyć intensywnie grzybowy, było to moim celowym zamierzeniem. Jak przyrządzić mocno aromatyczne grzybowe risotto? Tajemnica tkwi w suszonych grzybach. Nieważne jakie grzyby dodacie ale ważne aby były suszone.
Co jeszcze potrzeba do ugotowania risotto? Oczywiście trochę cebuli, białego wina i parmezanu, a wszystko to usmażone na prawdziwym maśle. Czy to już wszystko? Nie oczywiście, że nie. Najważniejszym i głównym składnikiem risotto jest ryż. Nie jest to tradycyjny długoziarnisty basmati lecz ryż arborio, krótkoziarnisty o zaokrąglonych, owalnych ziarnach.
Risotto to bardzo smaczne danie wywodzące się z włoskiej kuchni. Jest kremowe, ale ryż zachowuje wyraźny kształt. Dobre risotto to nierozgotowane risotto. Risotto świetnie pasuje z rybą. Klasyczne risotto to risotto z kurkami i kurczakiem. Dla smakoszy salsiccia polecam risotto z kiełbasą.
Risotto z grzybami
4 porcje
Składniki:
10 g suszonych grzybów
700 ml gorącej wody
1 łyżeczka ekologicznego bulionu w proszku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 szalotki, drobno pokrojone
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
180 g ryżu arborio
75 ml białego wina wytrawnego
150 g pieczarek
200 g fasolki szparagowej, mrożonej
150 g strączków soi, mrożonej
30 g parmezanu, świeżo utartego + 2 łyżki do posypania
sól i czarny pieprz młotkowany
1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego
400 g wątróbki drobiowej
2 czerwone cebulee
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki do posypania
Rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie wsyp ryż arborio. Smaż aż ryż stanie się przezroczysty i wtedy wlej wino. Smaż cały czas mieszając. Wino wyparuje ale pozostawi fajny smak. W gorącej wodzie rozpuść ekologiczny bulion w proszku lub kostce. Pokrusz suszone grzyby i mocz w bulionie przez 5 minut. Wlej połowę bulionu i wszystkie grzyby. Gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając resztą bulionu. Czas gotowania to około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj usmażone pieczarki z rozmarynem. Dopraw risotto solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z parmezanem. Risotto powinno być kremowe ale ziarna ryżu wyraźnie nierozgotowane. Następnie ugotuj fasolkę i soję w lekko osolonej wodzie, odcedź, dodaj do risotto i lekko przemieszaj. Całość posyp natką pietruszki i parmezanem.
Grzybowe risotto można jeść jako danie jarskie lub jako przystawka na ciepło do obiadu np. do smażonej wątróbki. Wątróbkę drobiową usmaż na maśle. Smaż krótko zaledwie 3 – 4 minuty. Posól i dopraw solą wątróbkę dopiero po usmażeniu. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle. Podaj wątróbkę z risotto grzybowym.
3 komentarze
Niesamowite .Wątróbkę jadłem tylko pod jedną postacią , z cebulą .Świetny pomysł na jednogarnkowe danie i tyle różnych wartości .Zrobię na pewno .
Nie widziałam nigdy strączków soi, co można w zamian?
Zielony groszek lub groszek cukrowy też fajnie pasuje do risotto