Risotto suszone grzyby i wątróbka – będzie obiad!

Lubicie risotto? Grzybowe risotto z suszonych grzybów to moje ostatnie odkrycie. Przyrządziłam je z dodatkiem pieczarek, fasolki i strączków soi. Tak przyrządzone risotto to wspaniałe wegetariańskie danie lub przystawka do obiadu. Wypróbowałam risotto z wątróbką drobiową i wydaje mi się , że jest to całkiem niezłe kombo. Wątróbka to zdrowy i smaczny podrób, którym ja i mój mąż raczymy się przynajmniej raz na dwa tygodnie. Podobnie jak risotto również wątróbka jest łatwa w przygotowaniu.

Wracając do risotto jak wspomniałam ugotowałam je z grzybami. Smak risotta jest dosyć intensywnie grzybowy, było to moim celowym zamierzeniem. Jak przyrządzić mocno aromatyczne grzybowe risotto? Tajemnica tkwi w suszonych grzybach. Nieważne jakie grzyby dodacie ale ważne aby były suszone.

risotto_przepis_grzyby_watrobka_parmezan_codojedzenia

risottozgrzybami_przepis_obiad_jarski_codojedzenia

Co jeszcze potrzeba do ugotowania risotto? Oczywiście trochę cebuli, białego wina i parmezanu, a wszystko to usmażone na prawdziwym maśle. Czy to już wszystko? Nie oczywiście, że nie. Najważniejszym i głównym składnikiem risotto jest ryż. Nie jest to tradycyjny długoziarnisty basmati lecz ryż arborio, krótkoziarnisty o zaokrąglonych, owalnych ziarnach.

Risotto to bardzo smaczne danie wywodzące się z włoskiej kuchni. Jest kremowe, ale ryż zachowuje wyraźny kształt. Dobre risotto to nierozgotowane risotto. Risotto świetnie pasuje z rybą. Klasyczne risotto to risotto z kurkami i kurczakiem. Dla smakoszy salsiccia polecam risotto z kiełbasą.

Risotto z grzybami

4 porcje

Składniki:

10 g suszonych grzybów

700 ml gorącej wody

1 łyżeczka ekologicznego bulionu w proszku

2  łyżki masła

1 łyżka oliwy

2 szalotki, drobno pokrojone

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

180 g ryżu arborio

75 ml białego wina wytrawnego

150 g pieczarek

200 g fasolki szparagowej, mrożonej

150 g strączków soi, mrożonej

30 g parmezanu, świeżo utartego + 2 łyżki do posypania

sól i czarny pieprz młotkowany

1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego

400 g wątróbki drobiowej

2 czerwone cebulee

2 łyżki masła

posiekana natka pietruszki do posypania

watrobka_risotto_grzyby_przepis_obiad_codojedzenia

Rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie wsyp ryż arborio. Smaż aż ryż stanie się przezroczysty i wtedy wlej wino. Smaż cały czas mieszając. Wino wyparuje ale pozostawi fajny smak. W gorącej wodzie rozpuść ekologiczny bulion w proszku lub kostce. Pokrusz suszone grzyby i mocz w bulionie przez 5 minut. Wlej połowę bulionu i wszystkie grzyby. Gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając resztą bulionu. Czas gotowania to około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaj usmażone pieczarki z rozmarynem. Dopraw risotto solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z parmezanem. Risotto powinno być kremowe ale ziarna ryżu wyraźnie nierozgotowane. Następnie ugotuj fasolkę i soję w lekko osolonej wodzie, odcedź, dodaj do risotto i lekko przemieszaj. Całość posyp natką pietruszki i parmezanem.

Grzybowe risotto można jeść jako danie jarskie lub jako przystawka na ciepło do obiadu np. do smażonej wątróbki. Wątróbkę drobiową usmaż na maśle. Smaż krótko zaledwie 3 – 4 minuty. Posól i dopraw solą wątróbkę dopiero po usmażeniu. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle. Podaj wątróbkę z risotto grzybowym.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *