Chow mein z krewetkami i kurczakiem

Jesienny chow mein z krewetkami, kurczakiem i pak choi i…Tak bym mogła wymieniać w nieskończoność, bo do makaronu można dodać dowolnie wybrane warzywa. Dzisiaj postawiłam na paprykę, por i pieczarki. Obok kurczaka dodałam również krewetki. Chow  mein do łatwe danie w przygotowaniu. Najlepiej przyrządzać je w dużym woke. Danie zawiera dużo składników, które trzeba dobrze przemieszać.

chow mein

Uwielbiam chińską kuchnię, chow mein przyrządzam zawsze z oryginalnym makaronem chow mein, który nie wymaga gotowania. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, aby napęczniał. Za nim rozpocznę wokowanie przygotowuję wszystkie warzywa, mięso i krewetki. Potem już tylko po kolei wokuję wszystkie składniki, odcedzam makaron i mieszam w jedną całość.

makaron chow mein

 Chow mein z krewetkami

Składniki:

4 -5 porcji

250 g chow mein makaronu, noodles

400 g piersi z kurczaka

1 łyżka kukurydzianej mąki

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

2 łyżki oliwy

1 por średniej wielkości

3 ząbki czosnku

1 żółte chili

1 jalapeno

2-3 łyżki jasnej soi

2 łyżki ryżowego octu

1 pęczek kolendry

250 g pieczarek

2 pak choi

500 g krewetek, w skorupkach

chow mein noodles

Potnij piersi z kurczaka na cienkie plastry i wymieszaj z kukurydzianą mąką. Obierz krewetki. Resztki skorupiaków wykorzystaj na  bulion. Przekrój papryki na pół. Oczyść z gniazdek i pokrój na cienkie paski. Chili, jalapeno i por pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Grubo posiekaj kolendrę. Pokrój pak choi w paski. Umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem.

Rozgrzej olej w woke i wrzuć pieczarki. Smaż cały czas mieszając. Następnie dodaj wszystkie warzywa i część kolendry. Liście zachowaj do posypania. Wokuj aż warzywa będą miękkie ale wciąż sprężyste. Odsuń warzywa na bok i włóż kurczaka. Wokuj aż się lekko zrumieni, 1-2 minuty. Dodaj makaron, soję i ocet. Wszystko wymieszaj dokładnie i wokuj przez 2 minuty. Jeśli danie jest za mało słone dodaj więcej soi. Na koniec dodaj obrane krewetki i wymieszaj z gorącym makaronem. Trzymaj jeszcze na kuchni z minutę. Krewetki mają być ciepłe. Nie smaż za długo, bo krewetki staną się twarde. Podaj danie na gorąco. Można jeść widelcem lub drewnianymi patyczkami.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.