Jesienny chow mein z krewetkami, kurczakiem i pak choi i…Tak bym mogła wymieniać w nieskończoność, bo do makaronu można dodać dowolnie wybrane warzywa. Dzisiaj postawiłam na paprykę, por i pieczarki. Obok kurczaka dodałam również krewetki. Chow mein do łatwe danie w przygotowaniu. Najlepiej przyrządzać je w dużym woke. Danie zawiera dużo składników, które trzeba dobrze przemieszać.
Uwielbiam chińską kuchnię, chow mein przyrządzam zawsze z oryginalnym makaronem chow mein, który nie wymaga gotowania. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, aby napęczniał. Za nim rozpocznę wokowanie przygotowuję wszystkie warzywa, mięso i krewetki. Potem już tylko po kolei wokuję wszystkie składniki, odcedzam makaron i mieszam w jedną całość.
Chow mein z krewetkami
Składniki:
4 -5 porcji
250 g chow mein makaronu, noodles
400 g piersi z kurczaka
1 łyżka kukurydzianej mąki
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
1 por średniej wielkości
3 ząbki czosnku
1 żółte chili
1 jalapeno
2-3 łyżki jasnej soi
2 łyżki ryżowego octu
1 pęczek kolendry
250 g pieczarek
2 pak choi
500 g krewetek, w skorupkach
Potnij piersi z kurczaka na cienkie plastry i wymieszaj z kukurydzianą mąką. Obierz krewetki. Resztki skorupiaków wykorzystaj na bulion. Przekrój papryki na pół. Oczyść z gniazdek i pokrój na cienkie paski. Chili, jalapeno i por pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Grubo posiekaj kolendrę. Pokrój pak choi w paski. Umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem.
Rozgrzej olej w woke i wrzuć pieczarki. Smaż cały czas mieszając. Następnie dodaj wszystkie warzywa i część kolendry. Liście zachowaj do posypania. Wokuj aż warzywa będą miękkie ale wciąż sprężyste. Odsuń warzywa na bok i włóż kurczaka. Wokuj aż się lekko zrumieni, 1-2 minuty. Dodaj makaron, soję i ocet. Wszystko wymieszaj dokładnie i wokuj przez 2 minuty. Jeśli danie jest za mało słone dodaj więcej soi. Na koniec dodaj obrane krewetki i wymieszaj z gorącym makaronem. Trzymaj jeszcze na kuchni z minutę. Krewetki mają być ciepłe. Nie smaż za długo, bo krewetki staną się twarde. Podaj danie na gorąco. Można jeść widelcem lub drewnianymi patyczkami.
10 komentarzy
To jest to, co tygryski lubią najbardziej, jestem w niebie :-)
Bardzo apetyczny miks smaków :)
Gosiu ale bym zjadła teraz takie danie :-)
Polecam Marzenko!
Wow! Wygląda mega pysznie :) Zjadłabym :)
Mniam, uwielbiam krewetki :)
Najlepsze co może być!Moje dzieci jedzą od małego!
Dokładnie, nie mogę sobie wyobrazić smaczniejszego obiadu, który jest w dodatku tak niesamowicie smaczny :)
Bardzo lubię to danie i polecam wszystkim!
Super przepis, muszę wypróbować. Świetny blog, będę tu zaglądać!