Kurczak caprese na niedzielny obiad zjedliśmy w domu, bo naszła taka wichura z deszczem, że niestety na dworze talerze pewnie by odfrunęły. W tej chwili pogoda się przejaśniła ale wciąż mocno wieje. Piękny urlop się zapowiada, nie ma co! Poprawa nastroju nastąpiła jednak po obiedzie, bo kurczak caprese to całkiem pyszne danie na obiad, które podałam z młodymi ziemniaki i sałatką z brokułami.
Kurczak caprese to kurczak zapiekany pod mozzarellą z pomidorami i mnóstwem bazylii i oregano. Przyrządzam to danie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem z mozzarellą i pomidorami, czyli jest to kurczak zapiekany w sosie. Dzisiaj jednak przyrządziłam to danie zupełnie inaczej. Kawałki mięsa podpiekłam na patelni, przełożyłam do żaroodpornego naczynia i przykryłam plastrami mozzarelli. Zawsze mam mozzarellę w domu. Jest to jeden z moich ulubionych serów, który bardzo często używam w mojej kuchni.
…Co dalej z kurczakiem caprese? Jak się domyślacie brakuje w nim pomidorów i ziół. Przyrządziłam z nich pomidorową salsę i wyłożyłam na mięso. Świeże pomidory są niezawodne w tym daniu. Dlatego przyrządzając to danie z kurczaka latem używam zawsze świeżych pomidorów i najczęściej koktajlowych. Dzisiaj jednak zadowoliłam się mieszanką pomidorów kiściowych i koktajlowych. Kurczak caprese na tym nie ucierpiał.
Kurczak caprese
4 – 6 porcji
Składniki:
800 g filetów z piersi kurczaka
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżka masła
2 kulki mozzarelli
500 g pomidorów
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
garść liści bazylii
2 łyżki pokrojonego świeżego oregano
sól i pieprz do smaku
Do podania
młode ziemniaki z wody
blanszowany brokuły
sałata
winegret, tutaj przepis
Zacznij od przyrządzania mięsa. Filety z piersi kurczaka oprósz solą, przyprawami i marynuj przez godzinę. Jeśli mam czas to marynuję kurczaka na noc. Na ogół jednak obiady u mnie są wynikiem moje wrodzonej spontaniczności, więc godzina na marynowanie to opcja do przyjęcia. Następnie podsmaż kurczaka na maśle i przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grillową. Pokrój mozzarellę w plasterki i obłóż nimi kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
W tym czasie spokojnie można przygotować salsę z pomidorów. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Koktajlowe pomidory przekrój na pół, a duże pomidory kiściowe pokrój w kostkę. Wrzuć pomidory na patelnię, dopraw solą i pieprzem, wlej ocet balsamiczny i smaż w wysokiej temperaturze przez 5 minut. Większość soku z pomidorów odparuje i salsa zgęstnieje. Nie wiem jak Wy gotujecie ale ja lubię dodawać świeże zioła do sosów na samym końcu. Latem zioła są mocno aromatyczne i można je jeść prawie jak sałatę. Dlatego ostatnią czynnością związaną z przyrządzeniem salsy jest doprawienie jej ziołami.
Na upieczone mięso wyłóż salsę i posyp resztą ziół. Podaj porcje kurczaka z ziemniaki, sałatą i brokułami doprawionymi winegretem. To danie można również podać z makaronem wymieszanym z pesto lub risotto.
2 komentarze
uwielbiam takie obiady😊
To danie wygląda wspaniale! Uwielbiam mozarellę pod każdą postacią i dodaje ją do wszystkich potraw, więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)