Obiad z kurczaka to najpopularniejszy obiad w moje rodzinie. Jest tyle możliwości przyrządzenia różnych dań z kurczaka, że trudno by kurczak kiedykolwiek nam się znudził. Dzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej, pierś z kurczaka zapiekana z mozzarella, którą podałam z makaronem. Pyszny obiad, soczyste mięso panierowane w parmezanie, aromatyczny pomidorowy sos i mozzarella….wszystko to przyrządzone zaledwie w godzinę! Zwinna jestem, prawda!
Zapraszam na przepis, który Wam na pewno przypadnie do smaku. Zawsze jakaś odmiana do tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka.
Pierś z kurczaka zapiekana z mozzarella
Składniki:
na 5 porcji
- piersi z kurczaka, u mnie 600 g
- 200 ml utartego parmezanu
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka suchej mieszanki prowansalskiej
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Podziel piersi na mniejsze porcje jeśli bardzo są bardzo duże. Oprósz solą i pieprzem. wymieszaj parmezan, tartą bułkę i zioła. posmaruj piersi oliwą, a następnie obtocz w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz na 200ºC i (termoobieg) przez 20 minut. Po 10 minutach odwróć kurczaka na drugą stronę.
Dodatkowo
- 300 g makaronu, waga sucha
- sos pomidorowy, tutaj przepis
- 130 g mozzarella
- posiekana świeża bazylia
Ugotuj makaron al dente. Ugotuj pomidorowy sos według przepisu. Ułóż upieczone piersi z kurczaka w formie żaroodpornej. Rozprowadź sos. Pokrój mozzarella w plasterki i ułóż na wierzchu. Zapiecz potrawę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Posyp bazylią przed podaniem.
5 komentarzy
masz rację, przepis bardzo mi się spodobał.
Dziękuję!
Ależ to jest pyszne! I pięknie podane.
Panierka wspaniała.
Dziękuję bardzo!
Takiego kurczaka uwielbiam!