Bycie kulinarną blogerką to nie tylko gotowanie z fantazją, robienie pysznych zdjęć ale i wymyślanie nazw na kolejne potrawy jak ta- kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem. Anglojęzyczne blogerki niemalże wymieniają wszystkie składniki potrawy w nazwie. Po polsku będzie to trochę dziwnie, bo my musimy odmienić wyrazy przez przypadki. Wydaje mi się jednak, że jest zasadą, aby nie odmieniać zapożyczonych wyrazów. No bo jakby to brzmiało gdyby zamiast kurczak curry było napisane kurczak currowy i na dodatek z coleslawem…haha…Co bym nie napisała w tytule to i tak wydaje mi się, że opisać curry w kilku słowach po prostu się nie da!
Dzisiejszy obiad to kurczak curry ugotowany na kokosowym mleku z dynią. Curry przypomina pulled chicken. Gotowałam je długo na małym ogniu. Dynia rozgotowała się i zagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku. Świetnie pasuje z coleslaw, które na odmianę jest kwaśne i chrupiące.
Gotowanie curry sprawia mi wielką przyjemność! Ten obiad jest kolorowy, pożywny i rozgrzewający, po prostu comfort food.
Kurczak curry
Składniki:
na 4-6 porcji
1 puszka kokosowego mleka
500 g filetu z piersi kurczaka
2 łyżki czerwonej pasty curry
3 łyżki tajskiej soi
2 łyżki rybnego sosu
450 g dyni, u mnie Olga
mała paczka baby szpinaku, 70 g
3 łyżki soku z limonki
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
Coleslaw
200 g białej kapusty
10 cm pokrojonego pora
1 marchewka, u mnie dwukolorowa
2 łyżki pokrojonej kolendry
2 łyżki ryżowego octu
1 łyżka oliwy
sól do smaku
Dodatkowo
ryż na sypko z czarnuszką
4 łyżki orzechów, cashew, migdały, laskowe, włoskie
Kokosowe mleko wlej do garnka. Dodaj curry, rybny sos, soję i kajeński pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż mięso z kurczaka i pokrojoną w kostkę dynię. Przykryj pokrywką i gotuj curry przez 2,5 godziny. Dynia rozgotuje się, mięso będzie mięciutkie. Wyjmij je na talerz i rozerwij widelcem na kawałki. Sos dopraw sokiem z limonki i zagotuj ze szpinakiem. Włóż rozdrobnione mięso i wymieszaj Przygotuj coleslaw. Kapustę poszatkuj w piórka. Potnij marchewkę w cienkie słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany orzechami z ryżem i coleslaw.
9 komentarzy
Doskonałe danie! Ty to zawsze masz fajne pomysły.
Przyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co z curry. Temu daniu bez dwóch zdań nie można się oprzeć. Mają piękny kolor… a całość… przekonała mnie ostatecznie.
Poza tym dynia teraz na czasie.
Pozdrawiam ciepło! :)
O dziękuję kochana! Fajnie, że mamy podobne smaki!
Pysznie, kolorowo – jesiennie :)
Wygląda znakomicie! Curry z dynią to nowość dla nas :)
Ale jaka satysfakcja z tworzenia nazw, zwłaszcza jeśli się przyjmą i obiją echem w szerszym środowisku :)
Bardzo lubię takie dania :) Są super smaczne :)
Niesamowicie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. To prawda czasem „spolszczanie” brzmi bardzo śmiesznie chociaż czasami się używa właśnie tak słów , ja mam kilka takich ulubionych :)
Fantastyczne danie – absolutnie moje smaki. :)
Wygląda świetnie :). Ja teraz intensywnie korzystam z dyni i robię z niej co się da :).