429
Moja pakistańska przyjaciółka nauczyła mnie robić marynaty na bazie jogurtu. W jogurcie czy zsiadłym mleku można w zasadzie marynować wszystkie rodzaje mięsa i ryb, a nawet warzywa.
Dzisiaj grilowałam pałki z kurczaka. Do jogurtowej marynaty użyłam jak zawsze świeżego imbiru, kminu rzymskiego i syropu klonowego. Marynowałam kurczaka przez 2 godziny, ale nie zaszkodzi marynować go przez noc w lodówce.
Do kurczaka polecam surówkę z białej kapusty czyli coleslaw.
Przepis kurczak w jogurtowej marynacie (15 palek)
Składniki:
- 1,6 kg pałek lub nogi z kurczaka
- 5 dl jogurtu
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki świeżego imbiru, startego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka soli
Surówka z białej kapusty czyli coleslaw
Składniki:
- 300 g kapusty, poszatkowanej
- 2 marchewki
- 50 selera
- 5 dymek ze szczypiorkiem
- 4 majonezu łyżki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 50 g orzechów pekan, posiekanych grubo
- sól i pieprz grubo zmielony do smaku
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie przyprawy z jogurtem i oliwą z oliwek.
- Przygotuj nieprzeciekające worki foliowe.
- Wymieszaj marynatę z kurczakiem i rozdziel do torebek foliowych. Przewróć od czasu do czasu kurczaka, aby się równo zamarynował.
- Smaż kurczaka w piekarniku lub na patelni. Usuń nadmiar marynaty przed smażeniem.
- Zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej, pokrój w piórka cebulki i wymieszaj z kapustą.
- Przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj majonez z syropem klonowym i dopraw solą i pieprzem.
3 komentarze
własnie jetsem w trakcie poszukiwania przepisu na surówke colesław i widze zę prawie każdy jest inny. A Ty nie dodajesz octu winnego??
Jak to dobrze , ze mam spostrzegawszych czytelnikow; oczywiscie Iza, ze trzeba dodac ocet winny.
Wygląda pysznie :-)